دوره 8، شماره 3 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1395 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 20-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Motamedzade M, Amini P, Mohammadian Mastanabad M. Evaluation of a cooling strategy intervention for reducing thermal strain caused by firefighting protective clothing. tkj 2016; 8 (3) :11-20
معتمدزاده مجید، امینی پیام، محمدیان مستان‌آباد مهدی. بررسی یک استراتژی مداخله‌ای خنک‌کننده‌ برای کاهش استرین حرارتی ناشی از لباس حفاظتی آتش‌نشانان. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1395; 8 (3) :11-20

دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان

مقدمه: آتش‌نشانان برای حفاظت در برابر خطرات در طول کار نیازمند استفاده از لباس‌های حفاظتی هستند. ترکیب اثرات استرس حرارتی ایجاد شده در اثر فعالیت‌های عضلانی و لباس‌های حفاظتی، منجر به سطح  بالایی از استرین در سیستم تنظیم کننده حرارت بدن می‌گردد. هدف از این مطالعه بررسی استراتژی خنک‌کننده فرو بردن دست و ساعد در آب برای کاهش استرین حرارتی ناشی از لباس حفاظتی آتش نشانان بوده است.

روش بررسی: در این پژوهش 14 داوطلب از آتش‌نشان حرفه‌ای شرکت داشتند. هر داوطلب بعد از پوشیدن تجهیزات حفاظتی بر روی صندلی نشسته پارامتر‌های میزان ضربان قلب، دمای عمقی و میانگین دمای پوست به عنوان شاخص پایه اندازه‌گیری شد، سپس بر روی تردمیل با سرعت Km/h 5 وشیب 5/7% به مدت 20 دقیقه راه رفتند. سپس بر روی صندلی نشسته و در یک دوره بازیابی 15 دقیقه‌ای بصورت غیرفعال(کنترل) هر 5 دقیقه پارامترهای استرین حرارتی اندازه‌گیری شدند. در ادامه طبق پروتکل قبل افراد روی تردمیل راه رفته و بعد از 20 دقیقه طی یک دوره‌ی بازیابی مداخله‌ای، فرد 15 دقیقه بر روی صندلی نشسته دست و ساعد خود را در آب قرار دادند و پارامترهای استرین حرارتی هر 5 دقیقه مورد پایش قرار گرفتند. تحلیل‌های آماری نیز با کمک مدل برآوردی تعمیم‌یافته انجام گرفت.

نتایج: نتایج معادلات برآوردی تعمیم­یافته در مدل تک متغیره حاشیه­ای طولی برای پاسخ‌های فیزیولوژیک استرین حرارتی دمای عمقی، دمای پوست و ضربان قلب، قبل و بعد از زمان مداخله اختلاف معنی‌داری(05/0>P ) را نشان می‌دهد.

نتیجه‌گیری: در شرایطی که آتش‌نشان مواجهات متعددی را با استرین حرارتی در زمان‌های کوتاه دارند،. استراتژی خنک‌کننده فرو بردن دست و ساعد در آب می‌تواند یک راه عملی و ساده مورد استفاده قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1393/8/19 | پذیرش: 1395/8/3 | انتشار: 1395/10/1