دوره 10، شماره 2 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1397 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 50-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

saberi H, motallebi M, zamani badi H, hannani M. Assessment of occupational respiratory complaints and spirometric indices in cleaner workers in kashan medical university 2016. tkj 2018; 10 (2) :42-50
صابری حمید رضا، مطلبی مسعود، زمانی بادی حکیمه، حنانی میترا. بررسی شکایت های تنفسی شغلی و شاخص های اسپیرومتری در نیروهای خدماتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان1395. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1397; 10 (2) :42-50

دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، hannani-m@yahoo.com
مقدمه: کارکنان خدماتی بخش قابل ملاحظه ای از کارگران سراسر جهان را تشکیل می دهند و خدمات خود را به صورت فعالیت در محیط های خانگی، صنعتی، کار در بیمارستان و... انجام می دهند. . باتوجه به اینکه نیروهای خدماتی از انواع مواد شوینده استفاده می کنند ، در معرض ابتلا به بیماری های تنفسی مختلفی می باشند لذا این مطالعه با هدف بررسی اثرات این مواد برروی گروهی از کارکنان بخش خدمات انجام پذیرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه ی مقطعی بر روی 120 نفرکارکنان بخش خدمات دانشگاه علوم پزشکی کاشان صورت پذیرفت. با استفاده از پرسشنامه Saint George Respiratory Questionnaire اطلاعات افراد جمع آوری شده  وسپس اسپیرومتری انجام شد. تفسیر هریک از اسپیروگرام ها بر اساس معیارهای ATS انجام شد.  نتایج با استفاده از SPSS 15 و آزمون های آماری Chi squar و T- test تجزیه و تحلیل شده اند.
یافته ها: یافته ها نشان می دهد از 80 نفر نیروی خدماتی که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند ،3/36% (29 نفر) دارای علائم تنفسی در محیط کار بودند. درصد شیوع علائم تنفسی به ترتیب شامل: تنگی نفس5/22% (18نفر) ، سرفه 8/18% ( 15نفر) ، دفع خلط3/6% ( 5 نفر) و خس خس سینه 5/2% (2 نفر) بود.شایع ترین نمای اسپیرومتری در بین کارکنان خدماتی نرمال و احتمالا نرمال بوده است (7/79%). تماس شوینده ها ریسک بروز علایم تنفسی را درنیروهای خدماتی 71/3 برابر افزایش می دهد  در حالی که نمای اسپیرومتری با تماس با شوینده ها ارتباط معنی داری نداشته است.
نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان می دهد که یک سوم از افراد خدماتی مورد مطالعه دارای علائم تنفسی می باشند لذا لازم است که در بررسی دستگاه تنفسی کارکنان، علاوه بر استفاده از یافته های اسپیرومتریک، به علائم بالینی و شکایات تنفسی نیز توجه ویژه ای شود و در تشخیص مورد استفاده قرار گیرد.

متن کامل [PDF 779 kb]   (866 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1186 مشاهده)
دریافت: 1396/8/25 | انتشار: 1397/8/24