دوره 11، شماره 3 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1398 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: مطالعه مربوط به سال 94 می باشد


XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی تهران ، amazlomi@tums.ac.ir
چکیده:   (2322 مشاهده)
چکیده
مقدمه و هدف: کمردرد یکی از اختلالات اسکلتی عضلانی شایع در میان شاغلین از جمله کارکنان اداری می باشد. در این رابطه جهت کاهش درد کمر و بازگشت به کار عوامل متعددی مؤثر می­باشند. هدف مطالعه حاضر بررسی این عوامل بر بازگشت به کار کارمندان اداری با سابقه کمردرد می­باشد.
روش بررسی: این مطالعه بر روی 303 نفر از کارمندان اداری یک شرکت نفتی در جنوب کشور انجام شد. متغیرهای تحقیق با استفاده از پرسشنامه­ای که حاوی چهار بخش بود مورد مطالعه قرار گرفت. بخش­های پرسشنامه شامل مشخصات دموگرافیکی، متغیرهای شغلی و اطلاعات مربوط به کمردرد و مداخلات انجام شده جهت بازگشت به کار افراد بودند.
یافته ­ها: اکثر شرکت کنندگان مرد با رده سنی 47-35 سال، تحصیلات لیسانس با سابقه کار 25-9 سال بودند. اکثر کارمندان فعالیت ذهنی، فیزیکی و فشار زمانی متوسط تا زیاد داشتند. از 303 نفر شرکت کننده، 85 نفر(1/28 درصد) سابقه کمردرد داشتند. علت کمردرد در این افراد بیشترگرفتگی عضلانی بود (52/9درصد). بیشترین روش درمانی مورد استفاده در بین افراد فیزیوتراپی بود (8/51 درصد). حدود 91 درصد از شرکت­کنندگان مداخله فردی از نوع تغییر در سبک زندگی داشتند، همچنین،2/88 درصد مداخله شغلی بصورت تغییر در وضعیت بدنی حین انجام کار داشتند. بعلاوه، 4/62 درصد افراد از مداخله سازمانی بصورت انجام کار تیمی برخوردار بودند. متغیرهای سن، فعالیت فیزیکی و نیز روش درمان با مؤلفه بازگشت به کار ارتباط معناداری را از لحاظ آماری نشان دادند. در بحث مداخلات، هر گونه مداخله فردی، شغلی و سازمانی با مؤلفه بازگشت به کار دارای ارتباط معناداری بود.
نتیجه­ گیری: درافراد جوان تر و همچنین افراد با فعالیت فیزیکی کمتر، توانایی بازگشت به کار بیشتر نشان داده شده است و همچنین انجام فیزیوتراپی نسبت به سایر درمان­ها باعث تسریع در روند بازگشت به کار شده است. مداخلات فردی از قبیل تغییر سبک زندگی و انجام ورزش خاص و نیز مداخلات شغلی از قبیل تغییر در ایستگاه های کاری، تغییر در وضعیت بدنی حین انجام کار و همچنین مداخلات سازمانی از قبیل معاینات ادواری ویژه، انجام کار تیمی و کلاس­های آموزشی ویژه تاثیر زیادی بر احتمال بازگشت به کار افراد داشت.
متن کامل [PDF 864 kb]   (518 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1398/3/3 | پذیرش: 1399/1/16 | انتشار: 1399/1/16

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.