دوره 11، شماره 1 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1398 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 41-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

yazdan parast E, fakhrealizadeh F, davodi moghadam F, ramezani H, ghorbani S H, davuodi M. The study of Environmental, Equipmental , Immunity ,Hygiene Standards and their correlation with Personnel General Health in Surgery Department of the Educational Hospitals in Birjand 2015-2016. tkj 2019; 11 (1) :32-41
یزدان پرست الناز، فخرعالی زاده فاطمه، داودی مقدم فائزه، رمضانی حسین، قربانی سید حسن، داودی ملیحه. بررسی رابطه بین استانداردهای فضای فیزیکی، تجهیزات، ایمنی و بهداشت بر روی سلامت عمومی پرسنل اتاق عمل بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال 96-1395. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1398; 11 (1) :32-41

دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، davoudi.ma@bums.ac.ir
مقدمه: تهدیدات سلامتی و ایمنی مرتبط با شغل، در بیمارستان‌ها و مراکز کلینیکی، به دلیل وجود فاکتورهای فیزیکی و روانی، جدی‌تر می‌باشد. لذا این مطالعه به‌منظور تعیین رابطه بین استانداردهای فضای فیزیکی، تجهیزات و ایمنی و بهداشت و سلامت عمومی پرسنل اتاق عمل بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال 96 1395 اجرا گردید.
روش بررسی: مطالعه توصیفی تحلیلی در تمامی اتاق های عمل جراحی بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و روی پرسنل شاغل (88 نفر) در آنها، انجام شـد. ابزار تحقیق شامل چک‌لیست بررسی استانداردهای تجهیزاتی (32 سؤال)، فضای فیزیکی (25 سؤال)، بهداشتی (23 سؤال)، ایمنی اتاق عمل (21 سؤال) و پرسشنامه GHQ-28 بود. اعتبار چک‌لیست، بر اساس روایی محتوا و ضریب پایایی 85/0 تأیید شد. داده‌هابا استفاده از نرم‌افزار 18/ SPSS و شاخص‌های مرکزی و آزمون همبستگی تجزیه و تحلیل گردید.
نتایج: به‌طور متوسط 29/86 درصد استانداردهای اتاق عمل در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی بیرجند رعایت شده است. استانداردهای تجهیزاتی با 62/89 درصد و استاندارد فضای فیزیکی با 71/82 درصد،به ترتیب، بیشترین و کمترین میزان را به خود اختصاص دادند. بین سلامت عمومی پرسنل و جنبه‌های مختلف استاندارد، رابطه مستقیم و مثبت وجود داشت، به این معنی که هر چقدر سطح استانداردها بالاتر بود؛ سلامت عمومی پرسنل نیز افزایش داشت. تنها، رابطه بین سلامت عمومی پرسنل و استانداردهای فضای فیزیکی و تجهیزاتی از نظر آماری معنادار بود (05/0<p).
نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد محیط شغلی اتاق عمل، به‌خصوص وجود تجهیزات و فضای فیزیکی استاندارد و ایمن می‌تواند ارتباط قابل توجهی با سلامت عمومی افراد داشته باشد. لذا لازم است حفظ استانداردهای فیزیکی، ایمنی، تجهیزات و رعایت استانداردهای کنترل عفونت از دغدغه‌های اساسی مدیران است.

دریافت: 1398/1/18 | پذیرش: 1399/1/26 | انتشار: 1399/1/26