دوره 13، شماره 1 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1400 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 93-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 63668
Ethics code: IR.SBMU.RETECH.REC.1399.1070

Ashouri M, Eidani S, Salehi Sahlabadi A. A review of studies on the evaluation of manual handling with different methods in Iran from 1389 to 1399. tkj 2021; 13 (1) :81-93
عشوری مریم، عیدانی شقایق، صالحی سهل آبادی علی. مروری بر مطالعات ارزیابی حمل دستی بار با روش‌های مختلف در ایران از سال 1389 تا 1399. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1400; 13 (1) :81-93

دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، asalehi529@sbmu.ac.ir
مقدمه: امروزه در بیشتر صنایع کشور بخش‌های زیادی از فعالیت کارگران را حمل دستی بار تشکیل می‌دهد. اختلالات اسکلتی- عضـلانی، حیطـه‌هایی از شــرایط فرسایشی و التهابی اسـت کـه بـه صـورت درد، رنـج و ناراحتی در ماهیچه‌هـا، تاندونهـا، رباطهـا، مفاصـل، اعصاب محیطی و رگهای خونی بروز می‌کنـد و اثر قابل توجهی بر روی کیفیت زندگی، از دسـت رفـتن زمان کاری، غیبت از کار، افزایش محدودیتهای کاری، تعویض شغل و از کار افتادگی دارد و عوارض اقتصـادی فراوانی به فرد، سازمان و جامعـه تحمیـل مـی‌کنـد. مطالعه حاضر با هدف مروری بر مطالعات بررسی حمل دستی بار با روش‌های مختلف در ایران از سال 1389 تا 1399 انجام شد.
روش بررسی: فرآیند کلی مطالعه حاضر شامل جستجوی مقالات در پایگاه‌های معتبر داده داخلی و خارجی بوده است پس از گزینش مقالات اطلاعات لازم استخراج گردیده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مجموع بر اساس معیارهای ورود تنها مطالعاتی مورد بررسی قرار گرفتند که از روش‌های ارزیابی حمل دستی بار NIOSH، KIM، SNOOK، 3DSSPP، WISHA، UTAH، MAC، ART و آیین نامه حمل دستی بار در ایران استفاده کرده بودند.
یافته‌ها: تعداد 15 مقاله انگلیسی و 50 مقاله فارسی یافت شد که از این بین 44 مقاله بر اساس معیارهای خروج مطالعه حذف گردید و تعداد 21 مقاله برای این مطالعه انتخاب شده و وارد آنالیز نهایی شدند.
نتیجه‌گیری: بیشترین تعداد مطالعات به ترتیب در شهرهای همدان، تهران، ملارد، شیراز و قزوین انجام شده بود. به ترتیب NIOSH، KIM و 3DSSPP سه روش مورد استفاده با بیشترین تعداد مطالعات انجام شده در زمینه‌ی ارزیابی حمل دستی بار در صنایع بودند. بیشترین مطالعات در محیط‌های کار در صنعت ریخته‌گری، صنایع غذایی، کاشی‌سازی و بیمارستان انجام شده بود. با بررسی مطالعات انجام شده مشخص شد نیاز به بررسی‌های بیشتر در این زمینه وجود دارد، همچنین بررسی بیشتر با روش‌های ارزیابی مختلف و جدید در صنایع مختلف کشور موضوعی مهم و چالش برانگیز در این حیطه است.

متن کامل [PDF 833 kb]   (891 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1528 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1399/11/8 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار: 1400/3/10