دوره 14، شماره 4 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1401 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 66-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.SRB.REC.1400.099

Abasi F, Farhadi H. The effectiveness of virtual reality package on improving the quality of work life and organizational vitality. tkj 2023; 14 (4) :55-66
عباسی فاطمه، فرهادی هادی. اثربخشی بسته واقعیت مجازی بر ارتقاء کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1401; 14 (4) :55-66

گروه روانشناسی ،دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)،اصفهان،ایران ، Farhadihadi@yahoo.com
مقدمه: کیفیت زندگی کاری یکی از مهمترین متغیرهای حوزه روانشناسی صنعتی و سازمانی است که با ایجاد نشاط سازمانی منجر به افزایش عملکرد فردی و بهره وری سازمانی می ‌گردد. سازمانهای امروزی اقدامات متعددی را در جهت بهبود کیفیت زندگی کاری و نشاط کارکنان به کار می گیرند، یکی از جدیدترین این روش‌ها، استفاده از واقعیت مجازی است.
 روش بررسی:  هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی واقعیت مجازی بر کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی کارکنان بود. پژوهش، نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل بود. نمونه این پژوهش 30 نفر از کارکنان سازمان انرژی های نو ایران بودند که در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار این پژوهش، پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) و نشاط سازمانی کرولف (2007) بود. گروه 15 نفره آزمایش طی مدت 8 جلسه (هر جلسه 10 دقیقه) تحت بسته آموزش واقعیت مجازی قرار گرفتند. پس از جمع آوری دیتاها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: نتایج نشان داد تفاوت بین میانگین‌های نمرات پس آزمون کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی در دو گروه آزمایش و کنترل معنی دار است (01/0>P). بنابراین می‌توان گفت بسته واقعیت مجازی بر کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی تأثیر مطلوبی دارد و موجب بهبود کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی می‌شود.
 نتیجه گیری: پیشنهاد می‌گردد سازمان‌ها و شرکت‌ها از بسته واقعیت مجازی در جهت بهبود کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی کارکنان خود استفاده کنند.
متن کامل [PDF 602 kb]   (322 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (622 مشاهده)
دریافت: 1400/5/16 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار: 1401/12/10