امیربیگی تفتی محمد کاظم، باغبانیان محمود، جعفری نجف ابادی فرزانه. بررسی فراوانی هپاتیت B و C در رانندگان وسایل نقلیه سنگین
در مرکز ایران ( یزد). فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1401; 14 (2) :77-83
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1150-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، baghbanian1352@gmail.com
چکیده: (934 مشاهده)
مقدمه:هپاتیت B و C جزو بیماریهای چالشبرانگیز در حوزه سلامت بهخصوص در کشورهای درحالتوسعه است. در شهر یزد در مرکز ایران میزان بروز هپاتیت B کمتر از 8/0 درصد و هپاتیت C مزمن کمتر از 5/0درصد میباشد. در بین رانندگان وسایل نقلیه سنگین، ریسک فاکتورهایی وجود دارند که احتمال عفونت با هپاتیت B و C را افزایش میدهند. پرداختن به این قضیه ازاینجهت اهمیت دارد که عوارض بلندمدت هپاتیت مانند سیروز و انسفالوپاتی میتوانند باعث بروز تصادفات رانندگی شوند. هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع هپاتیت B و C در رانندگان وسایل نقلیه سنگین میباشد.
روش مطالعه: در این مطالعه مقطعی توصیفی ۵۱۶ راننده وسیله نقلیه سنگین در سال ۱۳۹۸، ازنظر HBS Ag و HCV Ab موردبررسی قرار گرفتند. برای همه بیمارانی که نتایج مثبت داشتند، تستهای عملکرد کبد، معاینه بالینی و سونوگرافی شکم انجام شد.
نتایج: هشت راننده (۶/۱درصد) تست مثبت ازنظر HBS Ag و هفت راننده (۴/۱ درصد) تست مثبت ازنظر HCV Ab داشتند. ارتباط قابلتوجهی بین تعداد سفرها در ماه و ابتلا به هپاتیت B وجود داشت (048/0P-value =) رانندگانی که سفرهای بیشتری داشتند در ریسک بالاتری از ابتلا به هپاتیت B بودند. هیچکدام از بیماران مبتلابه سیروز نبودند.
نتیجهگیری: شیوع هپاتیت B و C در بین رانندگان وسایل نقلیه سنگین به ترتیب ۶/۱ درصد و ۴/۱درصد بود.یافتهها نشان میدهد که شیوع هپاتیت B و C در رانندگان وسایل نقلیه سنگین، نسبت به جمعیت کلی ایران بیشتر است(14 0/0P-value= ). عوارض بالقوه هپاتیت، مانند سیروز و انسفالوپاتی میتوانند باعث حوادث جادهای شوند و به همین دلیل پیشگیری، تشخیص بهموقع و درمان بیماری در این قشر جامعه حائز اهمیت است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/6/3 | پذیرش: 1401/2/10 | انتشار: 1401/6/15
* نشانی نویسنده مسئول: یزد بیمارستان شهید صدوقی |