دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 66-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IUMS.REC.1399.871

solhi M, majidi Z, paykari A. Determining the relationship between burnout and general health among health workers working in Arak health center. tkj 2022; 14 (2) :59-66
صلحی مهناز، مجیدی زهرا، پیکری آرمین. بررسی ارتباط بین سلامت عمومی و فرسودگی شغلی بهورزان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی اراک. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1401; 14 (2) :59-66

دانشگاه علوم پزشکی اراک ، arminpay@gmail.com
مقدمه: در سال‌های اخیر یکی از مهم‌ترین مسائل و مشکلات در سیستم‌های اداری و ازجمله مخاطرات شغلی که توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است بحث سلامت عمومی و فرسودگی شغلی افراد یک سازمان است. با توجه به اثرات منفی ثبت‌شده از فرسودگی شغلی، این سندرم بر روی عملکردهای شغلی از قبیل کیفیت کار، سلامت عمومی و رضایت شغلی می‌تواند تأثیرگذار باشد. یکی از عمدترین پیامدهای اجتناب‌ناپذیر استرس شغلی، فرسودگی شغلی است که روی کیفیت مراقبت‌های انجام‌شده توسط بهورزان تأثیرگذار خواهد بود. هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین فرسودگی شغلی و سلامت عمومی در بهورزان شاغل در مرکز بهداشت شهرستان اراک می‌باشد.
روش بررسی:در این مطالعه که به‌صورت توصیفی_تحلیلی انجام شد، تعداد 110 نفر از بهورزان شاغل در مرکز بهداشت شهرستان اراک موردبررسی قرار گرفتند. تعداد نمونه‌ها با استفاده سرشماری انجام شد و کلیه بهورزان شاغل در مرکز بهداشت اراک انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها در این پژوهش پرسشنامه 22 سؤالی فرسودگی شغلی ماسلاچ  و پرسشنامه 28 سؤالی سلامت عمومی بود. داده‌های این پژوهش با استفاده از داده‌های توصیفی و آزمون‌هایی آماری واریانس یک‌طرفه و ضریب همبستگی پیرسون توسط نرم‌افزار   ,spss22مورد آنالیز قرار گرفتند.
یافته‌ها:بر اساس یافته‌های این مطالعه بین سلامت عمومی و فرسودگی شغلی رابطه معناداری وجود داشت، بدین معنا افرادی که دارای سلامت عمومی بالاتری بودند میزان فرسودگی شغلی پایین‌تری را تجربه کردند. وضعیت فرسودگی شغلی در بین بهورزان موردمطالعه در سطح متوسط بود. نمره فرسودگی شغلی بهورزان زن و مرد تقریباً یکسان بوده و تفاوت معنی‌داری بین آن‌ها وجود نداشت. با استفاده از آزمون کندل، پیرسون و اسپیرمن بین سلامت عمومی و خستگی عاطفی و مسخ شخصیت رابطه مستقیم معنادار آماری و بین سلامت عمومی و عدم‌کفایت شخصی رابطه معکوس معنادار آماری مشاهده وجود داشت.
نتیجه‌گیری: با توجه به محرز شدن رابطه بین فرسودگی شغلی و سلامت عمومی لازم است مدیران مرکز بهداشت شهرستان اراک  برنامه‌هایی را جهت ارتقا و بهبود انگیزه شغلی، روابط انسانی و احساس خودکارامدی اجرا نمایند. ارتقاء سلامت عمومی و کاهش میزان فرسودگی شغلی بهورزان باید در اولویت مدیران مجموعه دانشگاه علوم پزشکی قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1400/10/12 | پذیرش: 1401/6/5 | انتشار: 1401/6/15