دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 94-84 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IUMS.REC.1398.065

Tanhaei A, Daliri M, Van Vugh M, Nasehi M, Moradi A, Javadpour S. Evaluating cognitive performance of executive control based on evidence from attention network test and event-related potential in individuals with mild depressive disorder and burnout. tkj 2022; 14 (1) :84-94
تنهایی امیرپویا، دلیری محمدرضا، وان ووت ماریکه، ناصحی محمد، مرادی علیرضا، جوادپور صدیقه. بررسی عملکرد شناختی کنترل اجرایی و امواج مغزی وابسته به رخداد در مراقبین بهداشتی مبتلا به اختلال افسردگی خفیف با زمینه فرسودگی شغلی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1401; 14 (1) :84-94

عضو هیت علمی وابسته،موسسه آموزش عالی علوم شناختی،تهران،ایران، دانشیار، دانشکده برق دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران ، mohamadrezadaliriiii@gmail.com
مقدمه:از نتایج ثانویه به فرسودگی شغلی کاهش قابل‌توجه عملکردهای شناختی است که از بارزترین و مهم‌ترین آن‌ها عملکرد شناختی توجه و کنترل آن است .از سویی بررسی عصب‌شناختی موردنیاز است تا که بتواند درک بهتری از ارتباط فرسودگی شغلی و  اختلال افسردگی ناشی از آن در عملکرد شناختی شبکه توجه این افراد فراهم کند.ازاین‌رو پژوهش حاضر باهدف بررسی عملکرد شناختی کنترل اجرایی افراد مراقبین بهداشتی دارای مشاغل شیفتی در شرف فرسودگی شغلی با کمک آزمون شبکه توجه  و امواج مغزی وابسته به رخداد ( ERP) ناشی از آن به پرداخته‌شده است.
مواد و روش‌ها:نمونه پژوهش حاضر شامل 26 آزمودنی از مراقبین بهداشتی در بیمارستان رسول اکرم(ص) در شهر تهران دارای مرز فرسودگی شغلی  ( 15 نفر سالم و 11 نفر با افسردگی خفیف) بود. به‌منظور بررسی میزان فرسودگی شغلی از مقیاس‌های ماسلاچ (1981) ، برای ارزیابی افسردگی از مقیاس (DASS-21) ، جهت بررسی توجه از آزمون توجه شبکه‌ای)(ANT که به‌طور هم‌زمان با دستگاه ثبت امواج مغزی 32 کاناله هماهنگ و نشانه‌گذاری شده بود تا امواج مغزی وابسته به رخداد (ERP)این آزمون نیز ثبت شود.جهت تجزیه‌وتحلیل داده از آزمونهای آماری T مستقل و T همبسته استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش حاضر در عملکرد رفتاری تفاوت معناداری بین دو گروه در سه شبکه توجه نشان نداد. اما بااین‌حال که در امواج مغزی ERP مرتبط با عملکرد اجرایی توجه به‌خصوص مؤلفه موج SP و N2 افراد با علائم افسردگی خفیف در مقایسه با افراد نرمال بدون افسرده تفاوت معنی‌داری وجود دارد.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان دادکه در امواج مغزی ERP مرتبط با عملکرد اجرایی توجه به‌خصوص مؤلفه موج SP و موج N2 افراد با علائم افسردگی خفیف در مقایسه با افراد نرمال بدون افسرده تفاوت معنی‌داری وجود دارد.با توجه به نتایج پژوهش می‌توان اظهار کرد که جهت ارتقا عملکرد شناختی در محیط‌های کاری افراد تدابیری اتخاذ شود که فرسودگی شغلی و افسردگی کاهش‌یافته و کارکنان با عملکرد بهتری فعالیت خود را انجام دهند و به رشد کیفی محیط کار کمک کنند.

دریافت: 1400/11/24 | پذیرش: 1401/2/10 | انتشار: 1401/3/10