دوره 14، شماره 4 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1401 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 45-36 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.KAUMS.REC.1394
Ethics code: IR.KAUMS.REC.1394
Clinical trials code: IR.KAUMS.REC.1394

sepehrmanesh Z, moraveji A, kalantar mehrjarid F. The relationship between mental health and sleep quality in students of Kashan University of Medical Sciences in the academic year of 1994-93. tkj 2023; 14 (4) :36-45
سپهرمنش زهرا، مروجی علی رضا، کلانتر مهرجردی فرحناز. بررسی ارتباط سلامت روان باکیفیت خواب در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1401; 14 (4) :36-45

دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، farah.nasimebahar@gmail.com
مقدمه: خواب یکی از مهم‌ترین چرخه‌های شبانه‌روزی و یک الگوی پیچیده زیست‌شناسی است. خواب و اختلالات خواب در زندگی افراد جامعه نقش بسیار مهمی دارد. اختلال خواب علاوه بر تهدید سلامت روان در کارکردهای اجتماعی نیز خدشه وارد می‌کند. شیوع اختلالات خواب در بین افراد جامعه به‌ویژه جوانان رو به افزایش می‌باشد برخی گروه‌ها مانند دانشجویان بیشتر دچار مشکلات خواب می‌شوند.هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط سلامت روان باکیفیت خواب در دانشجویان بود.
روش بررسی: این مطالعه مورد-شاهدی بر روی دانشجویان ساکن در خوابگاهای دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال تحصیلی94-1393 انجام شد. 200 نفر از دانشجویان ساکن در خوابگاه‌های دانشگاه علوم پزشکی کاشان شامل100 نفر (50 درصد) با اختلال خواب و100 نفر (50 درصد) بدون اختلال خواب به‌صورت نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده‌ها سه پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه پیترزبورگ و GHQ بود. داده‌ها پس از ورود به نرم‌افزار EPIINFO و رفع اشکالات و خطاها، توسط نرم‌افزار PSS 16  مورد توصیف آماری قرار گرفت و جهت بررسی ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته از آزمون‌های لازم مانند کای اسکویر و یا آزمون t-test استفاده شد. جهت کنترل متغیرهای مخدوش‌کننده از روش‌های رگرسیونی مربوطه استفاده شد.
نتایج: 92 نفراز دانشجویان(46درصد) پسر و 108 نفر(54 درصد)دختر بودند. 22 نفر (11 درصد) متأهل و 177 نفر (5/88 درصد) مجرد بودند. میانگین سنی در افراد دارای اختلال خواب برابر 61/22 سال و در افراد بدون اختلال خواب برابر 35/22 سال بود. که تفاوت معنی‌داری نداشتند. نمره کلی GHQ در افراد دارای اختلال خواب 52/31 و در افراد بدون اختلال خواب 49/18 بود. بین وضعیت کلی سلامت روان و ابعاد وضعیت جسمانی، اضطراب و افسردگی و اختلال خواب ارتباط معنی‌داری وجود داشت( 01/ 0 p<)
نتیجه‌گیری: کیفیت خواب نقش مهمی در ابعاد مختلف سلامت روان دارد. توجه به بهبود کیفیت خواب دانشجویان ساکن در خوابگاه‌ها و اقدامات لازم ازجمله آگاهی و آموزش بهداشت خواب امری ضروری جهت بهبود وضعیت سلامت روان دانشجویان می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: خواب، سلامت روان، دانشجویان
متن کامل [PDF 760 kb]   (250 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (732 مشاهده)
دریافت: 1401/2/31 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار: 1401/12/10