دوره 14، شماره 3 - ( پاییز 1401 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 64-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.PNU.REC.1399.149

Dashty khavidaki M H. The role of physical activity and job status on blood factors, fat profile and liver enzymes of workers. tkj 2022; 14 (3) :52-64
دشتی خویدکی محمد حسن. نقش فعالیت بدنی و جایگاه شغلی بر فاکتورهای خونی ،پروفایل چربی و آنزیم‌های کبدی کارگران. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1401; 14 (3) :52-64

دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه پیام نور ، Dashty54@gmail.com
زمینه و هدف: اطلاعات سازمان بهداشت جهانی ، نشان می‌دهد شیوه زندگی بدون تحرک یکی از ده دلیل عمده مرگ و ناتوانی است ازاین‌رو هدف از این تحقیق نقش فعالیت بدنی و جایگاه شغلی بر فاکتورهای خونی،پروفایل چربی و آنزیم‌های کبدی کارگران بود.
روش تحقیق: 94 نفر از کارگران پست‌های عملیاتی و غیرعملیاتی کارخانه‌های کاشی که شرایط حضور در مطالعه را داشتند بر اساس روش نمونه­گیری در دسترس و به‌صورت کاملاً داوطلبانه در مطالعه انتخاب شدند. با بررسی پرسشنامه بک ،شرکت‌کننده‌ها  به دو گروه فعال و غیرفعال تقسیم شدند. که از بین شرکت‌کننده‌ها، گروه فعال 44(عملیاتی20 و غیرعملیاتی 24 نفر) و گروه غیرفعال50(عملیاتی 27و غیرعملیاتی 23)تشکیل دادند. بعد از گذشت 12 ساعت ناشتا از کارگران مقدار ده میلی­لیتر خون سیاهرگی برای بررسی متغیرهای بیوشیمیایی فاکتورهای خونی،پروفایل چربی و آنزیم‌های کبدی در آزمایشگاه طب کار شهرستان میبد انجام شد.در این تحقیق برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس یک‌طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده و از طریق نرم‌افزار SPSS23 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
نتایج: نتایج تحقیق حاضر نشان داد، اختلاف میانگین کلسترول ، تری گلیسرید، هماتوکریت و ALP در بین گروه‌های فعال،غیرفعال، عملیاتی و غیرعملیاتی معنی‌دار بود.نتایج نشان داد، کاهش در گروه فعال نسبت به غیرفعال، عملیاتی و غیرعملیاتی در کلسترول ،تری گلیسرید، هماتوکریت و ALP رخ‌داده که این تغییرات معنی‌دار بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج تحقیق، فعالیت بدنی می‌تواند تأثیرات مثبت بروی متغیرها داشته و جایگاه شغلی (عملیاتی و غیرعملیاتی) نمی‌تواند تأثیری بر نیمرخ چربی ، فاکتورهای خونی  و آنزیم‌های کبدی داشته باشد.

دریافت: 1401/5/18 | پذیرش: 1401/7/28 | انتشار: 1401/9/15