دوره 15، شماره 1 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1402 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 66-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: پایان نامه
Ethics code: IR.ACECR.JDM.REC.1401.094

Sadra Abarghouei N, Imenpanah M, Sadri Esfahani A. Investigating the relationship between demographic characteristics, job stress and work ability in nurses: A cross-sectional descriptive study. tkj 2023; 15 (1) :58-66
صدرا ابرقویی ناصر، ایمن پناه محمد، صدری اصفهانی علی. بررسی ارتباط مشخصات دموگرافیک، استرس شغلی و توانایی کار در پرستاران: یک مطالعه توصیفی- مقطعی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1402; 15 (1) :58-66

دانشگاه جامع علمی کاربردی ، nasersadra@yahoo.com
مقدمه: پرستاران نقش مهمی در سلامت جامعه ایفا می­کنند. پژوهش­های قبلی میزان استرس شغلی بالایی را در جامعه پرستاران گزارش داده­اند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط مشخصات دموگرافیک و استرس شغلی بر توانایی کار پرستاران انجام شد.
روش بررسی: 408 پرستار در این مطالعه توصیفی- مقطعی شرکت کردند. داده­ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس استرس شغلی پرستاران (NSS) و شاخص توانایی کار (WAI) جمع­آوری شدند. جهت تجزیه‌وتحلیل آماری داده­ها از نرم­افزار آماری SPSS  نسخه 24 و آزمون­های تی مستقل، آنالیز واریانس یک‌طرفه (ANOVA) و همبستگی پیرسون استفاده شد. سطح معنی­داری در مطالعه حاضر کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج: میانگین و انحراف معیار سن پرستاران 1/5 ± 6/33 سال بود. 2/78 درصد شرکت­کنندگان (319 پرستار) زن و مابقی مرد بودند. 7/68 درصد از پرستاران ( 280 نفر) متأهل بودند. پرستاران دارای استرس شغلی بالا و توانایی کار ضعیف بودند. بین استرس شغلی و توانایی کار پرستاران ارتباط معنی­دار منفی مشاهده شد (001/0P<). سن و سابقه کاری با استرس شغلی ارتباط معنی­دار منفی و با توانایی کار ارتباط معنی­دار مثبت داشتند. همچنین، پرستاران با تحصیلات بالاتر دارای استرس شغلی پایین­تر و توانایی کار بالاتری بودند.
نتیجه­گیری: با توجه به تأثیر منفی استرس شغلی بر توانایی کار پرستاران، به‌منظور کاهش میزان استرس شغلی و بهبود توانایی کار پرستاران، پیشنهاد می­شود که مدیران ذیربط نسبت به شناسایی و رفع عوامل ایجادکننده استرس جهت حفظ سلامت، بهبود توانایی کار و افزایش بهره­وری پرستاران اقدام نمایند.
واژه‌های کلیدی: استرس شغلی، توانایی کار، پرستار
متن کامل [PDF 768 kb]   (168 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (392 مشاهده)
دریافت: 1401/12/9 | پذیرش: 1402/3/9 | انتشار: 1402/3/29