دوره 15، شماره 3 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1402 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 34-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 3335
Ethics code: IR.ARAKMU.REC.1398.192

Asghari M, Farvesh E, Ghanadzadeh M, Tajik R. Development and psychometric evaluation of the safety evaluation tool in the laboratories of the university complexes. tkj 2023; 15 (3) : 3
اصغری مهدی، فرورش احسان، قنادزاده محمد جواد، تاجیک رضا. طراحی و روان‌سنجی ابزاری جهت ارزیابی ایمنی در آزمایشگاه‌های مجتمع‌های دانشگاهی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1402; 15 (3) :26-34

علوم پزشکی اراک ، m.asghari2011@gmail.com
مقدمه: آزمایشگاه‌ها حیطه مهمی از سیستم آموزش و تحقیقات علمی در این محیط‌ها محسوب می‌شود. آزمایشگاه‌ها به دلیل مخاطرات بالقوه موجود در آزمایشگاه‌ها ازجمله عوامل شیمیایی، بیولوژیکی و فیزیکی محیط‌های کاری ذاتاً خطرناک دسته‌بندی می‌شوند. ارزیابی ایمنی آزمایشگاه‌ها  ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ اﺑﺰاری روا و پایا اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺘﻮاﻧﺪ به‌طور دﻗﯿﻖ مخاطرات را در تمامی ابعاد شناسایی نماید. ازاین‌رو مطالعه حاضر با هدف طراحی و روان‌سنجی ابزاری جامع جهت ارزیابی ایمنی در آزمایشگاه‌های مجتمع‌های دانشگاهی انجام شد.
روش بررسی: در مرحله اول با استفاده از بررسی متون، و بازدید میدانی، مصاحبه با  کارشناسان آزمایشگاه، فیلم از چندین آزمایشگاه، چک‌لیست طراحی شد.ابزار طراحی‌شده اولیه به 10 نفر از متخصصین ایمنی جهت روایی صوری و اظهارنظر در مورد نگارش سؤالات ارسال شد. جهت بررسی روایی محتوا از دو ضریب نسبی روایی محتوا و شاخص روایی محتوا و همچنین جهت ارزیابی پایایی ابزار نیز از روش محاسبه آلفای کرونباخ استفاده شد.
نتایج: در مرحله اول 286 گویه و سؤال در 9 حیطه طراحی گردید. در مرحله بعدی تعداد 49 سؤال توسط اعضای خبرگان به دلیل هم‌پوشانی و داشتن مفهوم یکسان حذف گردید و ابزار نهایی با 237 گویه در نظر گرفته شد. میزان ضریب نسبی و شاخص روایی محتوی در تمامی ابعاد و حیطه‌ها بالای 8/0 و همچنین الفای کرونباخ در تمامی ابعاد و حیطه‌ها بالاتر از 7/0  به دست آمد که نشان‌دهنده مطلوبیت ابزار طراحی‌شده بود.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که ابزار طراحی‌شده اعتبار و پایایی قابل‌قبولی دارد و می‌توان از آن به‌عنوان ابزاری مناسب و جامع جهت ارزیابی ایمنی در آزمایشگاه‌های مجتمع دانشگاهی استفاده نمود.

متن کامل [PDF 581 kb]   (124 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (212 مشاهده)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ایمنی و حوادث ناشی از کار
دریافت: 1402/4/31 | پذیرش: 1402/5/24 | انتشار: 1402/7/16