دوره 15، شماره 4 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1402 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 20-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.KMU.REC.1400.336

Eskandari Nasab N, Eskandari Nasab M, Mehdipoor Rabouri M, Montazeri M. Investigating occupational threats in informal recyclers of solid waste in Kerman city. tkj 2023; 15 (4) :14-20
اسکندری نسب نادر، اسکندری نسب مریم، مهدی پور محسن، منتظری ملیحه. بررسی تهدیدات شغلی در بازیافت کنندگان غیررسمی پسماندهای جامد در شهر کرمان. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1402; 15 (4) :14-20

دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، naeskandari@yahoo.com
مقدمه: فعالیت با ارزش بازیافت‌کنندگان غیررسمی یا همان نمکی‌ها، دوره‌گردها در جهت پایداری و محافظت از محیط زیست بر کسی پوشیده و پنهان نیست. متاسفانه این گروه شغلی مورد غفلت واقع شده‌اند و عمدتا نهادهای سازمانی، حمایتی و بهداشتی توجه کمتری به این افراد دارند لذا لازم دانستیم تهدیدات مرتبط با شغل این افراد را در شهر کرمان بررسی کنیم.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی می‌باشد. جامعه آماری به صورت سرشماری شامل 232 مرکز بازیافت غیررسمی و 294 بازیافت‌کننده غیررسمی که به صورت داوطلبانه و با رضایت وارد مطالعه شدند و در ابتدا تحقیقات میدانی در زمینه جمع‌آوری اطلاعات و تکمیل پرسشنامه‌ها که از طریق مشاهده و مصاحبه با مراجعه حضوری ازسال 1399 تا 1401 انجام شد و سپس داده‌ها جمع‌آوری گردید و در پایان با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 19 و آزمون کای اسکوِِئر تحلیل و تفسیر لازم صورت گرفت.
 نتایج: مشخص شد 4/51 درصد از شرکت‌کنندگان مهمترین تهدید شغلی خود را مشکلات بهداشتی و سلامت اعلام کردند و رابطه معناداری بین میزان تهدیدهای شغلی و جنسیت وجود داشت (003/0 Pvalue =).
حدود20درصد از افراد از هیچ وسیله حفاظت فردی استفاده نمی‌کردند و ارتباط معناداری بین عدم استفاده از وسایل حفاظت فردی و میزان مراجعه به مراکز بهداشتی دیده شد(048/0 p-value=). بیشترین تهدیدات شغلی بازیافت‌کنندگان به ترتیب اشیای نوک تیز و برنده، تماس با مواد شیمیایی و بخارات و دود ناشی از سوخت زباله، مشکلات اسکلتی عضلانی به خصوص درد کمر و پا، گزش توسط حیوانات ولگرد و درماتیت پوستی بود.
نتیجه گیری: باید به تهدیدات مرتبط با شغل بازیافت‌کنندگان غیررسمی که بارزترین آن بهداشت و سلامتی است توسط دولت و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی توجه بیشتری شود.

واژه‌های کلیدی: تهدید شغلی، بازیافت، پسماند، سلامت
متن کامل [PDF 400 kb]   (103 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (230 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی و حوادث ناشی از کار
دریافت: 1402/6/2 | پذیرش: 1402/8/23 | انتشار: 1402/10/10