Nejatifar F, Attarchi M, Sohrabi M M, Seyedmehdi S M. Management of thrombocytopenia detected in occupational health examinations: A review article. tkj 2024; 16 (4) :78-89
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1291-fa.html
نجاتی فر فاطمه، عطارچی میرسعید، سهرابی محمد مهدی، سیدمهدی سید محمد. نحوه برخورد با ترومبوسیتوپنی کشف شده در معاینات سلامت شغلی: یک مطالعه مروری. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1403; 16 (4) :78-89
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1291-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mohammadseyedmehdi@gmail.com
چکیده: (27 مشاهده)
مقدمه: کشف اتفاقی ترومبوسیتوپنی یک چالش پزشکی بوده و میتواند اهمیت بالینی اندک و یا نشانه یک بیماری جدی سیستم خونساز باشد. ما در این مقاله به نحوه برخورد با ترومبوسیتوپنی ایزوله اتفاقی کشف شده در معاینات سلامت شغلی پرداختهایم.
روش بررسی: در این مطالعه جهت نحوه برخورد مناسب با ترومبوسیتوپنی کشف شده بطور اتفاقی در آزمایشات غربالگری به جستجوی پژوهشها در پایگاههای اطلاعاتی معتبر مانند اسکوپوس، پابمد، گوگل اسکولار و غیره پرداخته شده است.
نتایج: بطور کلی ترومبوسیتوپنی میتواند ناشی از کاهش تولید پلاکت، افزایش مصرف پلاکت و یا افزایش جداسازی پلاکت از سیستم گردش خون باشد. در برخورد با ترومبوسیتوپنی اخذ شرح حال، انجام معاینه فیزیکی و مطالعات آزمایشگاهی هدفمند می تواند بیمارانی که نیاز به مداخله فوری دارند را مشخص نماید. ترومبوسیتوپنی کاذب، مصرف دارو، ترومبوسیتوپنی مادرزادی، بیماری مزمن کبدی، ترومبوسیتوپنی توزیعی، کمبود همزمان اسید فولیک و ویتامین B12، ترومبوسیتوپنیک ایمنی پورپورا، پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک، عفونتهای ویروسی و اختلالات خودایمنی سیستمیک از علل شایع ترومبوسیتوپنی محسوب میگردند. ارزیابی خطر بروز خونریزی در این افراد نیز باید مدنظر قرار گیرد.
بحث: ترومبوسیتوپنی کشف شده در آزمایشات غربالگری یک یافته نسبتاٌ شایع بوده و دارای طیف وسیعی از علل است. یک رویکرد سیستماتیک برای شناسایی علل زمینهای آن ضروری است. آگاهی از فهرست علل شایع خوش خیم ترومبوسیتوپنی ایزوله و علائم خطر این اختلال میتواند به یک پزشک سلامت شغلی کمک نماید تا افراد پرخطر را مشخص و اقدامات لازم را انجام دهد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
طب کار دریافت: 1403/1/16 | پذیرش: 1403/9/4 | انتشار: 1403/10/10