Ethics code: 941124165
صدرا ابرقوئی ناصر، اخوان آفرین، میراسماعیلی مطهره السادات، نذری مهلا. ارتباط استرس شغلی و کمخوابی با فرسودگی شغلی در مهمانداران قطار. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1404; 17 (1) :62-72
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1317-fa.html
گروه مهندسی صنایع دانشگاه علم و هنر ، Nasersadra@yahoo.com
چکیده: (22 مشاهده)
مقدمه: فرسودگی شغلی عبارت است از کاهش قدرت سازگاری فرد در مقابل عوامل تنیدگیزا و سندرمی مرکب از خستگی عاطفی و کاهش موفقیت فردی. یکی از علل اصلی فرسودگی شغلی، استرس شغلی است. شغل مهمانداری قطار یکی از مشاغل پراسترس به دلیل نیاز به فعالیت در نوبتهای مختلف کاری به خصوص نوبت شب است. به همین علت این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین استرس شغلی کمخوابی با فرسودگی شغلی در بین مهمانداران قطار یزد- تهران میباشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر پژوهشی مقطعی است. اطلاعات تحقیق از پرسشنامه های استاندارد استرس شغلی اسیپو، فرسودگی شغلی مسلش، کم خوابی پیترزبورگ(PSQI) وبرای تجزیه وتحلیل داده های آماری از روش همبستگی پیرسون واسپیرمن با نرم افزارspss نسخه 20 استفاده شد.جامعه آماری این پژوهش کلیه مهمانداران قطار یزد-تهران میباشد، بنابر آمار ارائه شده توسط واحد کارگزینی شرکت 123 نفر در این خط شاغلند، نمونهگیری این پژوهش با توجه به محدود بودن جامعه از نوع قضاوتی و از فرمول کوکران استفاده شد که 90 نفر انتخاب شدند.
نتایج: پاسخدهندگان مرد با 9/68 درصد بیشترین افراد نمونه را تشکیل دادند. بیشترین افراد پاسخدهنده، دارای مدرک تحصیلی فوقلیسانس 3/53 % و پس از آن مدرک لیسانس با 5/34 %بودند. با توجه به مدل ترسیم شده، تمامی مسیرها دارای بار عاملی بیشتر از 4/0 بود. مقدار آماره t در این تحلیل، برای تمامی روابط تحلیل عاملی تأییدی و برای مدل ساختاری بیشتر از 96/1 محاسبه شد. مقدار آلفا، ضریب Rho_A و CR محاسبه شده برای تمامی متغیرها بزرگتر از 7/0 بود و مقدار میانگین واریانس استخراج شده (AVE) نیز بزرگتر از 5/0 برآورد شد. برای اطمینان از نتایج، آزمون بوتاسترپینگ در 2 حالت 500 و 800 نمونه نیز شبیهسازی گردید که تغییری در نتایج به دست آمده صورت نگرفت و این مسیرها معنیدار بودند. ابتدا نتایج توصیفی از متغیرهای پژوهش ارائه گردید، سپس به بررسی روایی و پایایی ابزار اندازهگیری با استفاده از روایی همگرا و واگرا و بهرهگیری از روش مدلسازی معادلات ساختاری اقدام شد.
نتیجهگیری: نتایج حاصل نشان داد که استرس شغلی تاثیر مثبت و معنیداری بر فرسودگی شغلی و کمخوابی دارد. میزان تاثیر این متغیر مستقل بر متغیر وابسته کمخوابی نسبتاً در سطح بالایی قرار دارد. کمخوابی نیز تاثیر مثبت و معنیداری بر فرسودگی شغلی دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی دریافت: 1403/4/19 | پذیرش: 1404/1/10 | انتشار: 1404/1/10
* نشانی نویسنده مسئول: گروه مهندسی صنایع دانشگاه علم و هنر |