دوره 5، شماره 2 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1392 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 31-20 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asghari M, Taghdisi M, Haghighi M, Yekefallah D, Abbassinia M, Ahmadnezhad I et al . Evaluation of workers’ perception about safety in roller and steel parts production factory based on the health belief model in 2011. tkj 2013; 5 (2) :20-31
اصغری مهدی، تقدیسی محمدحسین، حقیقی مرتضی، یکه فلاح داوود، عباسی نیا مرضیه، احمدنزاد ایمان و همکاران.. ارزیابی ادراکات کارکنان نسبت به فرهنگ ایمنی در کارخانه نورد و تولید قطعات فولادی بر حسب مدل اعتقاد بهداشتی- سال 90. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1392; 5 (2) :20-31

دانشگاه علوم پزشکی تهران ، taghdisi.mh@gmail.com
مقدمه: با توجه به این که بیشتر حوادث ناشی از کار در نتیجه ادراکات و رفتارهای ناایمن می‌باشد ضرورت تحقیق در این زمینه پر واضح است. این پژوهش با هدف ارزیابی ادراکات کارکنان نسبت به فرهنگ ایمنی در یک کارخانه نورد و تولید قطعات فولادی بر حسب مدل اعتقاد بهداشتی انجام گرفت. روش بررسی: این پژوهش مطالعه‌ای مقطعی می‌باشد. جمعیت مورد مطالعه کلیه کارکنان مشغول به کار در کارخانه نورد و تولید قطعات فولادی می‌باشد که حجم نمونه آماری 170 نفر انتخاب شد. پس از آماده شدن پرسشنامه، روایی و پایایی پرسشنامه مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت. سپس با توجه به حجم نمونه، اطلاعات حاصل از پرسشنامه، به بانک اطلاعاتی منتقل و آنالیز آماری توسط نرم‌افزار SPSS انجام شد. یافته‌ها: در این پژوهش تحصیلات بیشتر افراد مورد بررسی زیر دیپلم (5/63%) و بیشترین فراوانی گروه سنی بین 23 تا 28 ساله (7/34%) بود. 7/74% کارکنان متأهل و 6/40% کارکنان سابقه کاری بین 3 تا 5 سال داشتند. در این پژوهش در کل 7/64% کارکنان از ادراکات متوسط و 4/22% از کارکنان از ادراکات خوبی نسبت به ایمنی برخوردار بودند. همچنین با انجام آزمون کای اسکوئر ارتباط معنی‌داری بین سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی مانند ادراک حساسیت با شغل (0020/0p=) ادراک حساسیت با واحد کار (000/0p= ) و ادراک موانع با سابفه کار (034/0 p=) دیده شد. نتیجه‌گیری: کارکنان مورد بررسی از دانش و نگرشی نسبتاً خوب درباره ایمنی برخوردار بودند. از آنجا که کارکنان از گروه‌های آسیب‌پذیر محیط کار محسوب می‌شوند اجرای برنامه‌های آموزشی و مداخله‌ای با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی یا سایر مدل‌های آموزشی، به منظور افزایش ادراکاتشان در خصوص رعایت ایمنی و اصول ایمنی توصیه می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی و حوادث ناشی از کار
دریافت: 1391/6/6 | پذیرش: 1392/6/20 | انتشار: 1392/6/20