دوره 6، شماره 4 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1393 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 29-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salahian A, Matinisadr M, Nouri M, Malekpor N. Burnout and its predictor’s variables in Mobarakeh Steel Company. tkj 2015; 6 (4) :19-29
صلاحیان افشین، متینی صدر محمدرضا، نوری محمدرضا، ملک پور ندا. فرسودگی شغلی و عوامل پیش بین آن . فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1393; 6 (4) :19-29

دانشگاه اصفهان ، salahyanafshin@yahoo.com
مقدمه: بخش عمده هر جامعه را جمعیت شاغل تشکیل می‌دهد که در سازمان‌های مختلف اشتغال دارند و با توجه به جو سازمان، نوع شغل و وظایف آنها با مسایلی رو به رو هستند. یکی از مسائلی که منابع انسانی را تهدید می‌کند، سندرم فرسودگی‌ است. هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی در ارتباط با متغیرهای پیش‌آیند و پیامدی فرسودگی بود. روش بررسی: جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان دیپلم به بالای شرکت فولاد مبارکه اصفهان است که 7580 نفر بودند. روش نمونه‌گیری در این پژوهش طبقه‌ای نسبتی بود که از نواحی مختلف شرکت با توجه به نسبت افراد در جامعه 273 شاغل انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه‌های فرسودگی شغلی، استرس شغلی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، تمایل ترک شغل و متغیرهای دموگرافیکی بود. داده‌ها نیز با استفاده از نرم‌افزار Amos18 و روش مدل‌سازی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که در مدل پیشنهادی، استرس به صورت معناداری فرسودگی شغلی را پیش‌بینی می‌کند و فرسودگی شغلی نیز با متغیرهای پیامدی روابط معناداری نشان می‌دهد. شاخص‌های برازش مدل نیز نسبتاً قابل قبول بودند. نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد که استرس پیش بین فرسودگی است و فرسودگی نیز با تعهد سازمانی، رضایت شغلی و تمایل ترک شغل رابطه معناداری دارد.
دریافت: 1391/7/11 | پذیرش: 1393/12/10 | انتشار: 1393/12/10