امینیان امید، اصلانی مریم، صادقنیتحقیقی خسرو. اثرات ریوی مواجهه مزمن با گرد و غبار سیمان در کارگران صنعت سیمان. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1391; 4 (1 و 2) :17-24
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-165-fa.html
دستیار گروه طبکار، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران ، drmaryama58@yahoo.com
چکیده: (18642 مشاهده)
مقدمه: اگر چه یکی از مخاطرات مهم در صنعت سیمان اثرات مواجهه با گردوغبار سیمان بر سیستم تنفسی است شواهد متناقضی در زمینه ارتباط بین مواجهه با گردوغبار سیمان و بروز علایم تنفسی با اختلالات عملکرد ریوی وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی دقیقتر تأثیرات مواجهه با گردوغبار سیمان بر اندکسهای ریوی و شکایات تنفسی کارگران شاغل در کارخانجات سیمان میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه کوهورت گذشتهنگر 182 نفر از کارگران صنعت سیمان در دو گروه در معرض مواجهه با گردوغبار سیمان (گروه مورد) و بدون مواجهه با گردوغبار سیمان (گروه شاهد) بررسی شدند. برای ارزیابی میزان مواجهه از نمونههای محیطی ذرات کلی گردوغبار استفاده شد. پس از معاینه بالینی و تکمیل پرسشنامه استاندارد تنفسی، شاخصهای اسپیرومتری تمام کارگران مطابق با گایدلاین ATS/ERS اندازه گیری شد.
یافتهها: میانگین ذرات کلی گردوغبار اندازهگیری شده برای گروه با مواجهه 36/17 میلیگرم بر متر مکعب و برای گروه بدون مواجهه 86/0 میلیگرم بر متر مکعب بود. طبق نتایج به دست آمده شیوع علایم تنفسی شامل خسخس سینه، تنگی نفس و سرفه در گروه مواجهه در مقایسه با گروه کنترل افزایش قابلتوجهی داشت. افت قابل توجه میانگین درصد شاخصهای اسپیرومتری شامل PEF، FEV1، FEF 25-75، FEV1/FVC و FVC در کارگران با مواجهه با گردوغبار سیمان مشاهده شد (05/0P<). در کارگران با مواجهه بالا شیوع بالاتر بیماریهای انسدادی راه هوایی مشاهده شد.
نتیجهگیری: به نظر میرسد کارگران بخش تولید سیمان که در معرض مواجهه با گردوغبار سیمان هستند در خطر پیشرفت علایم ریوی و افت شاخصهای اسپیرومتری میباشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
طب کار دریافت: 1391/7/21 | پذیرش: 1399/1/26 | انتشار: 1399/1/26