صادقی فاطمه، مظلومی عادل، کاظمی زینب. بررسی ابعاد آنتروپومتریکی در میان شاغلین ایرانی با قومیت فارس در کارخانجات استانهای تهران، اصفهان و فارس. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1392; 5 (1) :34-45
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-317-fa.html
، amazlomi@sina.tums.ac.ir
چکیده: (8239 مشاهده)
مقدمه: فقدان دادههای آنتروپومتریکی در طراحی ایستگاههای کاری و تجهیزات میتواند منجر به آسیبهای مرتبط با کار شود. از اینرو ایجاد بانک اطلاعات آنتروپومتریک ضروری میباشد. لذا هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی ابعاد آنتروپومتریکی کارگران ایرانی با قومیت فارس و همچنین بررسی همبستگی بین ابعاد مختلف بدنی و بعد مرجع قد میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی 37 بعد بدنی 1831 کارگر زن و مرد فارس شاغل در کارگاههای تحت پوشش 3 دانشگاه علوم پزشکی کشور ایران، طبق دستورالعمل کرومر اندازهگیری، و دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS ویرایش18 مورد آنالیز قرارگرفتند. به منظور مقایسه ابعاد بدنی بین دو گروه زنان و مردان و بررسی همبستگی بین ابعاد اندازهگیری شده به ترتیب از آزمونهای آماری Mann-Whitney و Linear Regression استفاده گردید.
یافتهها: بر طبق نتایج، میانگین قد در دو گروه زنان و مردان به ترتیب (59/6)35/158 و (69/6)98/172 سانتیمتر می-باشد. نتایج آنالیزهای آماری نشان داد که تفاوتهای معنیداری از لحاظ آماری در ابعاد آنتروپومتریکی مورد بررسی بین دو جنس مرد و زن وجود دارد. همچنین نتایج آنالیز رگرسیون نشان داد که ابعاد ارتفاع چشم، شانه و آرنج در حالت ایستاده، و حد دسترسی چنگش ایستاده، با ارتفاع قد در حالت ایستاده دارای رابطه معنیداری میباشند (01/0< P).
نتیجهگیری: تفاوتهای آنتروپومتریک معنیداری در میان مردان و زنان مورد بررسی مشاهده شد. همچنین متفاوت بودن میانگین قد به عنوان شاخص مرجع با میزان آن در دیگر مطالعات میتواند به دلیل تفاوت در قومیت افراد مورد بررسی باشد. به علاوه، از معادلات رگرسیونی به دست آمده میتوان جهت تخمین برخی از ابعاد آنتروپومتریک استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی دریافت: 1392/3/30 | پذیرش: 1392/9/23 | انتشار: 1392/9/23