Mehrparvar A, Mirmohammadi S, Ghovve M, Lotfi M, Rezapour Shahabadi S, Nabi Meibodi R. Assessment of the effect of exposure to natural fibers on across- shift changes in spirometric indices among textile workers. tkj 2011; 3 (2) :4-10
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-39-fa.html
مهرپرور امیرهوشنگ، میرمحمدی سیدجلیل، قوه محمدعلی، لطفی محمدحسن، رضاپورشاهآبادی شکرالله، نبی میبدی راضیه. بررسی تأثیر مواجهه با الیاف طبیعی بر شاخصهای اسپیرومتریک در طول شیفتکاری در کارگران صنعت نساجی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1390; 3 (2) :4-10
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-39-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، nabiraz61@yahoo.com
چکیده: (12056 مشاهده)
چکیده
مقدمه: یکی از مهمترین بیماریهای ریوی در ارتباط با الیاف طبیعی بیسینوزیس میباشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان تغییرات شاخصهای اسپیرومتریک در طول شیفتکاری در اولین روز هفته در کارگران با مواجهه و بدون مواجهه با الیاف طبیعی و مقایسه آنها در صنعت نساجی بود.
روش بررسی: در این مطالعه 320 نفر از کارگران صنعت نساجی در دو گروه در مواجه با الیاف طبیعی(گروه مورد) و بدون مواجهه با الیاف طبیعی(گروه شاهد) وارد مطالعه شدند. بعد از تکمیل پرسشنامه استاندارد علایم تنفسی برای همه افراد، اسپیرومتری در شرایط استاندارد و یکسان پیش از شروع به کار و پس از اتمام کار در اولین روز کاری هفته انجام شد و شاخصهای اسپیرومتریک اندازهگیری و بین دو گروه مقایسه گردید.
یافتهها: طبق نتایج به دست آمده در تمام کارگران این صنعت افت شاخصهای اسپیرومتری در طول شیفتکاری دیده شده است، با این تفاوت که افرادی که مواجهه با الیاف طبیعی دارند میزان افت این شاخصها بسیار چشمگیرتر از افراد غیر مواجه است. در افرادی که با الیاف طبیعی مواجهه دارند افت FVC 91/16 درصد و افرادی که مواجهه ندارند این افت به 11/3 درصد تقلیل یافته است. افتFEV1 در افرادی که مواجهه دارند 12/13درصد و در افراد بدون مواجه 51/0درصد میباشد.
بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که افت قابل ملاحظهای در شاخصهای اسپیرومتریک FVC وFEV1 در طول شیفتکاری در بین کارگران نساجی در مواجهه با الیاف طبیعی وجود دارد، که سابقهکار و سن افراد روی چنین افتی دخالت چشمگیری داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1390/11/29 | پذیرش: 1399/1/26 | انتشار: 1399/1/26
* نشانی نویسنده مسئول: دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، مرکز تحقیقات بیماریهای ناشی از صنعت |