علوم پزشکی شیراز ، darvishm@sums.ac.ir
چکیده: (6288 مشاهده)
مفدمه: آفت کشها ترکیبات شیمیایی هستند که برای مبارزه و کنترل آفات گیاهی و جانوری و ناقلین بیماری مورد استفاده قرار میگیرند. مطالعه حاضر با هدف بررسی و تشخیص عوارض ریوی احتمالی ناشی از مواجهه شغلی با آفت کشها طراحی و اجرا گردید.
روش بررسی: مطالعه به صورت مقطعی تحلیلی بر روی دو گروه دارای مواجهه (75 نفر از کارگران کارخانه تولید آفتکش) و گروه مرجع (86 نفر از کارگران کارخانه بازیافت مقوا) انجام گردید. شیوع علائم تنفسی به وسیله پرسشنامه استاندارد تنفسی ارزیابی شد. همچنین پارامترهای عملکرد ریه قبل از شروع اولین روز کاری هفته، پایان اولین روز کاری هفته و پس از چند روز مواجهه اندازهگیری شد.
یافتهها: در مقایسه با مقادیر قبل از شروع شیفتکاری در گروه مواجههیافته، کاهش معنیداری در تعدادی از ظرفیتها و حجمهای ریوی در پایان شیفتکاری مشاهده گردید. همچنین مقادیر میانگین تمام پارامترهای عملکردی ریوی قبل و بعد از مواجهه در گروه مواجهه یافته به طور معنیداری کمتر از گروه مرجع بود. شیوع علایم تنفسی نظیر سرفه، دفع خلط و خس خس سینه نیز در گروه مواجهه یافته به طور معنیداری بیش از گروه مرجع بود.
نتیجهگیری: در این مطالعه کاهش مزمن و غیر قابل برگشت و حاد و نیمه برگشتپذیر در پارامترهای عملکرد ریوی در گروه دارای مواجهه مشاهده شد که اشاره به این دارد که تماس با آفت کشها با بروز اختلالات تنفسی و کاهش ظرفیتهای عملکردی ریه همراه است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سم شناسی دریافت: 1392/10/4 | پذیرش: 1393/4/14 | انتشار: 1393/12/18
* نشانی نویسنده مسئول: دانشکده بهداشت |