دوره 6، شماره 1 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1393 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 75-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

GhazanchaeiE E, Nabi bid hendi G, Hoveidi H, Amiri M. Investigating the Impact of Day Light Saving Time on Work-related Accidents among the Workers of Iranian Mines and Mining Industries Development and Renovation Organization (IMIDRO). tkj 2014; 6 (1) :65-75
قازانچایی الهام، نبی بیدهندی غلامرضا، هویدی حسن، امیری محمدجواد. بررسی تاثیر برنامه صرفه‌جویی در مصرف انرژی بر حوادث ناشی از کار در کارگران سازمان توسعه و نوسازی صنایع و معادن ایران. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1393; 6 (1) :65-75

پردیس بین‌الملل ارس دانشگاه تهران ، el_gh2008@yahoo.com
مقدمه: حوادث ناشی از کار سالانه هزاران کارگر را در سراسر دنیا و به ویژه کشورهای در حال توسعه درگیر می‌سازد که نتیجه آن از کارافتادگی نیروی کار در نهایت تحمیل هزینه های سنگین به صنعت آن کشور است. یک چهارم جمعیت دنیا مشمول دوبار تغییر یک ساعته (برنامه استفاده بهتر از روشنایی روز و صرفه جویی در مصرف انرژی یا DST ) می‌باشند. بیش از 70 کشور در سراسر جهان در برنامه DST مشارکت می‌نمایند. روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی می باشد که طی آن حوادث رخ داده در سازمان توسعه و نوسازی صنایع و معادن ایران در طی دوره 9 ساله مورد بررسی قرار گرفت. ارتباط بین حوادث و موضع آسیب، گروه سنی افراد، شیفت کاری‌، میزان روزهای از دست رفته کاری ناشی از حوادث‌، فراوانی حوادث در طی 9 سال از سال 1382 تا 1390 در ماه‌های قبل و بعد از اجرا مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: میانگین سنی افراد حادثه‌دیده 5/4±5/29 بود. بیشترین پیامد حادثه مربوط به ضرب‌دیدگی، کوفتگی و پیچ‌خوردگی می‌باشد. بیشترین موضع آسیب در این 4 ماه اندام تحتانی و سپس اندام فوقانی بود. نتایج نشان داد به طور کلی برنامه DST منجر به افزایش بروز حوادث نمی‌گردد. همچنین شاخص شدت حوادث در ماه‌های قبل و بعد از DST در سال 1385 به دلیل حادثه‌ای که در معدن کرمان در این سال اتفاق افتاده بود و 8 نفر از افراد فوت شدند بالاترین مقدار را داشته است و ضریب تکرار حوادث در ماه‌های قبل از DST در سال 1382 و ضریب تکرار حوادث در ماه‌های بعد از DST در سال 1383 بالاتربن مقدار را داشته است. نتیجه‌گیری: ‌به نظر می‌رسد که محرومیت از خواب پس از گذار DST در فاز پیشروی زمانی که وقت یک ساعت در هنگام بهار جلو کشیده می‌شود، بر میزان حوادث شغلی تاثیر گذار نبوده است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1393/2/8 | پذیرش: 1393/2/8 | انتشار: 1393/2/8
* نشانی نویسنده مسئول: تهران، خیابان انقلاب، خیابان قدس، دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران (جلفا، دانشکده پردیس بین‌الملل ارس دانشگاه تهران)