مقدمه: طراحی مناسب ایستگاه کاری اداری برای تایپیستها و شیب مناسب صفحهکلید، میتواند از بروز بیماریهای عضلانی اسکلتی اندام فوقانی، پیشگیری کند. هدف این مطالعه مقایسه زوایای حرکت مچ دست و انگشتان هنگام تایپ در ایستگاههای کاری متفاوت با شیبهای متفاوت صفحهکلید میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، تعداد 10 نفر از کارکنان زن تایپیست دانشگاه به روش تصادفی انتخاب شدند. آزمایش بر روی دو صندلی متفاوت قابل تنظیم و غیرقابل تنظیم و با چهار زاویه متفاوت شیب صفحهکلید شامل صفر، 7+، 15+ و 7- درجه تست شد. دادههای کینماتیک مچ دست و انگشتان، توسط سیستم آنالیز حرکت Vicon و نرمافزار MATLAB محاسبه شد.
نتایج: در مورد میانگین زوایای فلکسیون مچ دست، اختلاف معنیدار بین زوایا در شیبهای صفحهکلید، متفاوت دیده شد. در ایستگاه کاری با صندلی قابل تنظیم، کمترین مقدار میانگین مشاهده شده برای حداکثر، میانگین و حداقل فلکسیون، برای شیب صفحهکلید، 15 درجه اندازهگیری شد. مجدداً کمترین میانگین فلکسیون مشاهده شده در مفصل متاکارپوفالانژیال انگشت دوم و پنجم، در ایستگاه کاری با صندلی قابل تنظیم، باز هم در مورد شیب صفحهکلید، 15 درجه اندازهگیری شد. در مفصل اینترفالانژیال پروگزیمال انگشت دوم نیز کمترین مقادیر با شیب صفحهکلید 15 درجه در ایستگاه کاری با صندلی قابل تنظیم بهدست آمد.
نتیجهگیری: هنگام تایپ بر روی صفحهکلید، هر اندازه که درجه زاویههای مفاصل انگشتان و یا مچ دست به صفر نزدیکتر باشد، آن مفصل در دسترس کمتری قرار میگیرد. در این مطالعه، کمترین میانگینها برای میزان فلکسیون در مفاصل بررسی شده، در ایستگاه کاری با صندلی قابل تنظیم در شیب صفحهکلید 15 درجه مشاهده شد.
واژههای کلیدی: ایستگاه کار اداری، اختلالات اسکلتی عضلانی اندام فوقانی، شیب صفحهکلید، آنالیز حرکت
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |