مقدمه: در سالهای اخیر با هدف بهینهسازی مصرف انرژی استفاده از لامپهای فلورسنت فشرده در سطح کشور افزایش یافته است. هدف پژوهش حاضر مطالعه تابشهای طیف الکترومغناطیس در لامپهای فلورسنت فشرده متداول میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه 48 شعله لامپ فلورسنت فشرده از شرکتهای تولید کننده داخل و وارداتی و در طیف رنگ مختلف مورد بررسی قرار گرفت. تابش فرابنفش A و B، شدت روشنایی عملیاتی، میدانهای الکتریکی و مغناطیسی در دو محدوده فرکانسی خیلی پایین و فوقالعاده پایین آنها با استفاده از دستگاههای کالیبره شده اندازهگیری گردید.
نتایج: نتایج نشان داد شدت میدان مغناطیسی و الکتریکی و همچنین تابش فرابنفش A کمتر از حدود مجاز بوده اما تابش فرابنفشB بیشتر از حدود مجاز بوده است. شدت تابش فرابنفش A در لامپهای آفتابی بیشتر از مهتابی بود (008/0P=). شدت تابش فرابنفشA در لامپهای وارداتی نسبت به تولید داخل کمتر بود(001/0P<). شدت میدانهای الکتریکی و مغناطیسی در هر دو محدوده فرکانسی مذکور در لامپهایی با مارک وارداتی کمتر از داخلی است(05/0P<). شدت روشنایی در لامپهای داخلی بیشتر از وارداتی بوده است(01/0P=).
نتیجه گیری: براساس نتایج این تحقیق لامپهای فلورسنت فشرده دارای مقادیر مختلف از تابش فرابنفش A و B و میدانهای الکترومغناطیس بوده که تابش فرابنفش B بیش از حدود مجاز بوده است. بنابراین توصیه میشود حتیالامکان از کاربرد این لامپها به عنوان منبع روشنایی موضعی بدون حفاظ در فواصل کمتر از یک متر خودداری شود. رعایت نکات حفاظتی در برابر تابشهای طیف الکترومغناطیس، افزایش فاصله از منبع و آموزش افراد در معرض امری ضروری است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |