مقدمه: روش (FMEA: Failure Mode Effect Analysis) برای شناسایی نقص های بوجود آمده در اجزای یک ماشین و یا یک فرایند تولیدی که از چند ماشین تشکیل شده است، بکار میرود. هدف از این مطالعه بررسی انواع اقدامات کنترلی اولویت بندی شده در کاهش عدد ریسک در یکی از کارخانههای روغن خوراکی است.
روش بررسی: پژوهش حاضر مطالعه ای از نوع طولی است که به صورت مداخله ای در یکی از کارخانههای روغن خوراکی در استان تهران در سال 1393 اجرا گردید. پس از ارزیابی اولیه توسط تیم کارشناسی، راهکارهای اصلاحی اجرا شد و (RPN2: Risk Priority Number) به دست آمد. برای آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده گردید.
نتایج: در صنعت مورد بررسی با استفاده از روش ارزیابی ریسک FMEA تعداد 73 خطر در 5 واحد از آن کارخانه شناسایی گردید. بیشترین عدد اولویت ریسک (RPN) 80 و کمترین عدد ریسک 4 بدست آمد. بیشترین احتمال خطر مربوط به واحد تاسیسات بود که میانگین احتمال خطر در این واحد قبل از اجرای اقدامات کنترلی و پس از آن به ترتیب ( 5/4 و 25/3) میباشد. بیشترین شدت خطر مربوط به واحد ابزارسازی بود که میانگین شدت خطر قبل از مداخله در این واحد و پس از آن به ترتیب (75/4 و3) بدست آمد.بین متوسط RPN کل، قبل و بعد از مداخله، تفاوت معناداری در سطح معناداری 5 0/0 وجود دارد.
نتیجه گیری: برا ساس یافتههای این مطالعه می توان چنین نتیجهگیری کرد که روش FMEA یک روش ارزیابی بسیار مفید است که به بررسی دقیق پروسهی پر خطر یا فرایند مستعد خطا می پردازد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |