مقدمه: در هر زمان و مکانی حوادث می توانند موجب خسارت و صدمه به انسانها ، اموال، جامعه و اعتبار سازمان شوند. با در نظر گرفتن حوادث ناگوار رخ داده در آزمایشگاههای کشور، بر آن شدیم تا این پژوهش را با هدف ارزیابی کمی مخاطرات در آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاه هنر اصفهان و در نهایت اجرای مداخلاتی برای افزایش سطح ایمنی انجام دهیم.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی می باشد که در سال 1393 انجام شده است. در ابتدا پس از ارزیابی اولیه، کلیه کارگاهها و آزمایشگاههای دانشگاه هنر اصفهان (28 مورد)، 4 کارگاه و 1 آزمایشگاه با سطح پتانسیل مخاطرات بالا برای ادامه مطالعه انتخاب شدند. سپس برای ارزیابی کمی مخاطرات، بر مبنای استاندارد ایمنی OHSAS 18001 و آیین نامههای حفاظت ملی، چک لیستی 130 نمرهای تهیه شده بود. پس از انجام ارزیابی کمی مخاطرات و اولویت بندی آنها براساس نتایج این ارزیابی، مداخلاتی برای کاهش مخاطرات و افزایش سطح ایمنی اجرا شد و سپس این ارزیابی کمی تکرار و اثربخشی مداخلات مشخص گردید.
نتایج: براساس ارزیابی کمی، بنابر نمره دهی چک لیست ارزیابی درصد مخاطرات کلی مکانهای مورد نظر 8/20 الی 4/45% (میانگین 5/35 و انحرافمعیار 2/9) میباشد، که مهمترین عوامل ایجادکننده اصلی آن عدم وجود یا نقص وسایل، تجهیزات و علائم ایمنی 31% و فقدان یا نقص مستندات ایمنی با 26% میباشد. مداخلات ایمنی اجرا شده شامل تجهیز علائم و هشدارهای ایمنی و آموزش ایمنی میباشد.
نتیجه گیری: پس از انجام مداخلات ایمنی و آموزشی، مخاطرات کلی از بازه 8/20 الی 4/45 درصدی به بازه 4/15 الی 3/32 درصدی کاهش یافتهاست. این کاهش بطور میانگین 6/10% از مخاطرات کلی میباشد. باتوجه به کمهزینه بودن مداخلات انجام شده، کاهش 6/10% مخاطرات و به تبع آن افزایش سطح ایمنی قابل قبول میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |