شیرازی منوچهر، منوچهری هومان، علی پور ویولت، سعیدی مهر سعید. طرّاحی الگوی بازگشت به کار پس از سرطان پستان: یک مطالعه متاسنتز. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1396; 9 (3) :98-112
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-804-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز، ایران ، shirazimanouchehr57@gmail.com
چکیده: (3879 مشاهده)
مقدمه: دست یابی به الگوی جهت تسهیل بازگشت به کار در زنان نجات یافته از سرطان پستان از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین جهت این پژوهش با هدف درک بهتر مفهوم بازگشت به کار پس از سرطان پستان و همچنین دستیابی به الگویی جهت تسهیل بازگشت به کار در زنان نجات یافته از سرطان پستان، انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه، یک تحقیق متاسنتز است که با استفاده از شیوه Noblit و Hare بر روی 15 مطالعه کیفی، انجام شده است. به منظور جستجوی مقالات از بانکهای اطّلاعاتیScopus ،Science Direct ، Pub Med، Google Scholar، SID، وMagiran استفاده شد. سپس، مطالعات کیفی مرتبط که واجد معیارهای مربوط به فرآیند اعتبار دادهها بودند، انتخاب شدند. در ادامه، درون مایههای آنها استخراج و تجمیع گردید. در مرحله بعد شباهتها و تفاوتهای موجود بین آنها برای تحلیل و تقلیل طبقات استفاده شد، سپس درون مایههای اصلی مشخص و ادغام گردیدند.
نتایج: الگوی طرّاحی شده جهت بازگشت به کار پس از ابتلاء به سرطان پستان از پنج سازه عمده تشکیل شده است که شامل: الگوی ارتباطی؛ سیستم حمایتی؛ انتظارات؛ محدودیتها و سازگاری هستند. سازههای مختلف این الگو میتوانند نقش تسهیلکنندگی و یا ممانعت کنندگی در فرآیند بازگشت به کار داشته باشند.
نتیجهگیری: بر اساس الگوی طرّاحی شده در این پژوهش، تأثیر سازههای الگوی ارتباطی، سیستم حمایتی، انتظارات و محدودیتها بر روی یکدیگر، میتواند منجر به دستیابی سازگاری و تسهیل بازگشت به کار در بیمار نجات یافته از سرطان پستان شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
طب کار دریافت: 1395/7/11 | پذیرش: 1396/2/9 | انتشار: 1396/6/4
* نشانی نویسنده مسئول: دکترای تخصصی پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز، ایران. |