مقدمه: بیماریهای شغلی و حرفهای سبب درد و زیانهای بزرگ به کارگران، کسب و کارها، صندوقهای تأمین اجتماعی و بهطورکلی جوامع میشوند. بر اساس برآوردهای سازمان بینالمللی کار، بیماریهای ناشی از کار کارگران، شش برابر بیشتر از حوادث مربوط به کار سبب مرگ آنان میشود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی و بهبود میزان اختلالات اسکلتی ـ عضلانی یک شرکت پشتیبانی نرمافزار در شهر تهران میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفیتحلیلی، 70 اپراتور به روش تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ناراحتیهای اسـکلتی ـ عضـلانی کرنـل و روش ارزیابی سریع تنش اداری (ROSA5) جمعآوری گردید. دادهها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج حاصل از ROSA نشان داد که 43/11 درصد از اپراتورها در ناحیه هشدار و 57/88 درصد از آنها در ناحیه ضرورت انجام مداخله ارگونومیک قرار دارند. با استفاده از روش طراحی آزمایشهای تاگوچی، ایستگاههای کاری برای تغییر، انتخاب شده و تغییرات لازم اعمال گردیدد. نتایج حاصل، کاهش میانگین امتیاز نهایی به 74/5 و بهبود آن و کاهش 7 درصدی سطح مداخله ارگونومیکی و بهبود نسبی به سطح هشدار را نشان داد.
نتیجهگیری: این پژوهش، ارزیابی اولیهای از نظارت روی قابلیت اطمینان با استفاده از روش ارزیابی سریع تـنش اداری و همبستگی بین ناراحتی کل بدن و نمرات نهایی روش ارزیابی سریع تـنش اداری نشان داده است که نهایت با بکارگیری روش طراحی آزمایشات تاگوچی بهبود حاصل گردید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |