چکیده
سابقه و اهداف: فعالیتهای جابه جایی دستی بار به صورت کوتاه یا بلند مدت، میتواند عوارضی مانند پارگی، شکستگی، تنشهای سیستم قلب و عروق، خستگی ماهیچهای و اختلالات اسکلتی- عضلانی به خصوص در مهرههای کمر ایجاد نماید. هدف این مطالعه ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیک کارگران سنگبری و تأثیر مداخلات ارگونومیکی در کاهش این ریسک فاکتورها در پستهای کاری آنها میباشد.
روش بررسی:
در یک مطالعه مداخلهای به روش قبل و بعد، شناسایی ریسک فاکتورهای ارگونومیک 50 نفر کارگر مرد یک شرکت سنگبری با استفاده از چکلیست WISHA انجام شد. مداخلات اجرا شده، شامل نصب جرثقیل بازویی منوریل وکیومدار و گیرهدار، استفاده از پالت فلزی با گارد دوطرفه قابل حمل با لیفتراک، پالت جمعآوری ضایعات با قابلیت حمل به وسیله جرثقیل سقفی یا لیفتراک و نصب دستگاه واگنکش میباشد. آنالیز آماری دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه20 و آزمونهای آماری تحلیل واریانس و ویلکاکسون انجام گرفت.
یافته ها:
بر اساس نتایج حاصل از مطالعه، 78 درصد از کارگران، قبل از شروع مطالعه، حداقل در یکی از 7 پوسچر نامناسب مورد بررسی دارای ریسک فاکتورهای ارگونومیک بودهاند؛ به طوری که بیشترین این ریسک فاکتورها به ترتیب مربوط به کارگران پستهای کاری بارگیریکوپ، جمعآوری ضایعات سنگ(100 درصد)، وسطکار(2 /76درصد)، برشکوپ(71/4) و ساب(50 درصد) میباشد. این مقادیر بعد از اجرای مداخلات ارگونومیکی در پستهای کاری بارگیریکوپ، ساب، جمعآوری ضایعات سنگ(100 درصد) و در پستهای کاری وسطکار و برشکوپ(42/8 درصد) حذف گردیدند. به طوری که اختلاف بین ریسک فاکتورهای ارگونومیک قبل و بعد از مداخلات معنادار بود(0/043>p).
نتیجه گیری:
نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که میزان شیوع ریسک فاکتورهای ارگونومیک ناشی از کار در کارگران صنعت سنگبری مورد مطالعه، بسیار بالا بوده ولی پس از انجام مداخلات، ریسک فاکتورهای ارگونومیک بین 42/8 تا 100 درصد کاهش یافت.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |