heidari H, rahimifard H, khaksar M, soltanzadeh A, mohammadbeygi A, darabi M et al . Surveying the prevalence of respiratory symptoms and changes in pulmonary function parameters in workers employed in the acid wash process of a steel industry. tkj 2018; 10 (1) :32-38
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-889-fa.html
حیدری حمیدرضا، رحیمی فرد هدی، خاکسار محمدرضا، سلطانزاده احمد، محمدبیگی ابولفضل، دارابی محدثه و همکاران.. بررسی شیوع علائم تنفسی و تغییرات پارامترهای عملکرد ریوی در کارگران شاغل در فرایند اسیدشویی یک صنعت فولاد. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1397; 10 (1) :32-38
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-889-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی قم ، soltanzadeh.ahmad@gmail.com
چکیده: (3465 مشاهده)
سابقه و هدف: مواجهه با اسید کلریدریک در واحدهای صنعتی می تواند با مخاطراتی برای سیستم تنفسی انسان همراه باشد. این مطالعه با هدف بررسی علائم تنفسی و اختلالات عملکرد ریوی ناشی از مواجهه با اسید کلریدریک در واحد اسیدشویی یک صنعت فولادی انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی است که در یک واحد اسید شویی در سال 1395 انجام شده است. گروه مواجهه یافته شامل 45 نفر کارگر مرد و گروه مرجع شامل 41 نفر کارمند اداری مرد بودند.
بهمنظور جمعآوری اطلاعات فردی و شغلی از پرسشنامه استفاده شد و برای تعیین ظرفیتهای ریوی کارگران، آزمون عملکرد ریوی با همکاری یک پزشک متخصص طب کار انجام شد. شاخصهای عملکرد ریوی مورد بررسی شامل FVC ، FEV1 و FEV1/FVC، بود؛ جهت توصیف و تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای آماری t تست و کایاسکوئر در محیط SPSS استفاده گردید. سطح معنی داری در این مطالعه 05/0 تعیین گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که کلیه پارامترهای عملکرد ریه در افراد مواجهه یافته کمتر از گروه مرجع بود و این تفاوت برای پارامترهای FVC و FEV1 از نظر آماری معنی دار بود (05/0>P). نتایج بررسی آسیبهای تنفسی نشان داد که میزان این آسیبها در افراد مواجهه یافته بیشتر از افراد مواجهه نیافته بود (05/0>P). بر اساس نتایج مدل رگرسیونی مواجهه با اسید کلریدریک شانس بروز این آسیب ها را تا 4/7 برابر افزایش داد.
نتیجه گیری: یافته های مطالعه نشان داد که مواجهه با اسید کلریدریک به تنهایی می تواند شانس بروز آسیب تنفسی و اختلالات عملکرد ریوی را افزایش دهد. بنابراین، مدیریت خطر در مواجهه با این ترکیب بایستی مورد توجه قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عوامل شیمیایی دریافت: 1396/6/22 | پذیرش: 1399/1/26 | انتشار: 1399/1/26