Research code: ir.sbmu.thns.rec.1395.9
Ethics code: ir.sbmu.thns.rec.1395.9
azari M, sahatfardi F, zarei F, Ebrahimi hariri A, salehpour S, sori H. Risk assessment of mortality from silicosis and lung cancer Workers in machine factories and traditional brick production workshops with crystalline silica. tkj 2020; 12 (3) :26-34
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1049-fa.html
رضا زاده آذری منصور، ساحت فردی فاطمه، زارعی فاطمه، ابراهیمی حریری علیرضا، صالح پور سوسن، سوری حمید. ارزیابی ریسک مرگ ومیر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه کارگران کارخانه ماشینی و کارگاههای سنتی تولید آجر با سیلیس کریستالی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1399; 12 (3) :26-34
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1049-fa.html
گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، sahatfardi@gmail.com
متن کامل [PDF 796 kb]
(970 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2002 مشاهده)
متن کامل: (1501 مشاهده)
چکیده
مقدمه: یکی از مهمترین عوامل زیانآور در صنعت تولید آجر مواجهه با گردوغباراست. در صورت مواجهه با گردوغبار سیلیس کریستالی تعیین میزان مرگومیر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا این مطالعه باهدف ارزیابی ریسک کارگران کارخانه ماشینی و کارگاههای سنتی تولید آجر انجام گرفته است.
روشبررسی: این مطالعه بهصورت مقطعی– تحلیلی در سال 1395 دریک کارخانه ماشینی و 5 کارگاه سنتی تولید آجر فعال در جنوب شرق استان تهران انجام گرفت. کلیه کارکنان کارخانه ماشینی آجرپزی (40 نفر) و 5 کارگاه سنتی آجرپزی (30 نفر) بهصورت سرشماری انتخاب و مواجهه آنها با گردوغبار کلی قابل استنشاق و سیلیسکریستالی به روش NIOSH0600 و روش بهینه NIOSH7602 ارزیابی گردید. ارزیابی ریسک مرگومیر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه بر اساس مدل mannetej و Rice انجام گرفت. دادهها پس از ورود به نرمافزار spss 19 توسط آزمون تیتست تجزیه وتحلیل شد.
نتایج: میانگین غلظت سیلیسکریستالیتنفسی و گردوغبار کلی تنفسی به ترتیب در کارگاههای سنتی 69/0± 651/0 و 05/23± 27/28 و در کارخانه ماشینی 27/0± 297/0 و 6/17± 6/8 میلیگرم بر مترمکعب میباشد. آزمون تیتست نشان داد بین کارخانه آجرپزی سنتی و ماشینی در میزان مواجههی شغلی با گردوغبار کلی تنفسی اختلاف معنیداری وجود دارد (001/0P=) ولیکن در میزان مواجهه با سیلیسکریستالیتنفسی اختلاف معنیداری مشاهده نشد (107/0P=). در هردو کارخانه ماشینی و سنتی ریسک مرگومیر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه در محدود غیر قابلقبول قرار دارد.
نتیجهگیری: نتایج گویای این مطلب است که مکانیزه شدن صنعت منجر به کاهش مواجهه با گردوغبار کلی قابل استنشاق وسیلیس کریستالی شده است و ریسک مرگومیر ناشی از سرطان ریه را کاهش داده است ولیکن هنوز ریسک مرگومیر ناشی از سرطان ریه و بیماری سیلیکوزیس در هردو کارخانه سنتی و ماشینی بالا است.
واژههای کلیدی: آجرپزی، سیلیسکریستالی، گردوغبار کلی تنفسی، ارزیابی ریسک
مقدمه
درگذشته گردوغبارهایی که دارای کمتر از 1 درصد کوارتز بودند بهعنوان گردوغبار بیاثر شناخته میشدند ولیکن تحقیقات 20 سال اخیر نشان داده که بیشتر و شاید همه گرد و غبارهایی که در گذشته بهعنوان بیاثر مطرح بودند در صورت مواجهه با غلظتهای زیاد و به مدت طولانی میتوانند بیماریهای مزمن انسدادی ریه و سایر بیماریهای ریوی را سبب شوند (1). در صنعت تولید آجر رسی نیز یکی از عوامل زیانآور موجود در محیط کار مواجهه با گردوغبار میباشد (2).
گردوغبار در محیط ﺳﺎﺧﺖ آﺟﺮ، ﻗﺒﻞ از تبدیلشدن به گل، هنگام خشک شدن خشت، حملونقل به داخل کوره و بار کردن آجر پختهشده ایجاد میگردد و کارگران در طی فرایندهای مختلف با آن مواجهه دارند. میزان سیلیس کریستالی در خاک رس میتواند با توجه به منطقه جغرافیایی بین 10 تا 58 درصد متغیر باشد (3). حد آستانه مجاز مواجهه شغلی کمیته فنی بهداشت حرفهای وزارت بهداشت در سال 1395 و سازمان ACGIH آمریکا در سال 1998 برای گردوغبار کلی قابل استنشاق با فرض فقدان آزبست و محتوی سیلیس کریستالی کمتر از یک درصد mg/m3 3 اعلام شده است (4).
شواهد زیادی در خصوص سرطانزا بودن گردوغبار سیلیس کریستالی در محیط کار وجود دارد. در سال 1987 آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان سیلیس را در گروه A2 (سرطانزای احتمالی برای انسان) معرفی کرد ولی از سال 1997 تاکنون این ترکیب در گروه A1 (سرطانزای قطعی برای انسان) قرار دادهشده است (5, 6). در سال 2010 حد مجاز مواجههی شغلی با سیلیس کریستالی توسط انجمن متخصصان دولتی بهداشت صنعتی آمریکا mg/m3 025/0، موسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی mg/m3 01/0 و انستیتو ملی ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا mg/m3 05/0 پیشنهادشده است (7, 8). حد مجاز مواجههی شغلی با سیلیس کریستالی در ایران mg/m3 025/0 اعلام گردیده است (4).
مواجهه با سیلیس کریستالی میتواند به طیف وسیعی از اثرات سوء بهداشتی منجر شود ولی شایعترین عارضه گزارششده سیلیکوزیس میباشد (9). سیلیکوزیس یکی از مهمترین بیماریهای ریوی ناشی از کار میباشد (10). که حذف کامل آن تا سال 2030 میلادی جزء اهداف مشترک سازمان بهداشت جهانی WHO و سازمان بینالمللی کار ILOمیباشد (11). این بیماری به نارسایی تنفسی و مرگ منجر خواهد شد و حتی پس از قطع مواجهه شغلی کارگر با سیلیس کریستالی قابلیت پیشرفت دارد و فاقد درمان میباشد (12). با توجه به بهبود شرایط کاری و کنترل گرد غبار در کشورهای توسعهیافته، میزان بروز سیلیکوزیس در این کشورها در حال کاهش است، اما در کشوهای درحالتوسعه، تماس با گردوغبار در حال حاضر یک معضل مهم بهداشتی بهحساب میآید (13).
در سالهای اخیر بحث ارزیابی ریسک به یکی از مهمترین مباحث در کنترل بیماریهای شغلی تبدیلشده است. در بسیاری موارد بدن انسان میتواند مواجهه با مقداری از خطر بهداشتی را تحمل نماید. عنصر اصلی در اجرای ارزیابی ریسک این است که تعیین شود چه زمانی مواجهه با یک خطر بهداشتی آنقدر زیاد است که میتواند منجر به بیماری شود ولیکن آنچه امروز بیشتر مورد توجه است تنها میزان سمیت و عوارض نیست بلکه ریسک مرگومیر ناشی از مواجهه با مواد نیز است. مطالعات زیادی در خصوص ریسک ارتباط مواجهه با سیلیس آزاد و ریسک ابتلا به سیلیکوزیس انجام شده است (14). بهترین مدلهای ارائهشده جهت بررسی نرخ مرگومیر ناشی از بیماری سیلیکوزیس مدل Mannetej (15) و جهت بررسی نرخ مرگومیر ناشی از سرطان ریه مدل ارائهشده توسط Rice (16) است. با توجه به اینکه ایران صادرکننده آجر سفالی است و کارگران بسیاری با سیلیس کریستالی مواجهه دارند لذا این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک مرگومیر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه در اثر مواجهه با سیلیس کریستالی در بین کارگران کارخانجات ماشینی و کارگاههای تولید آجر انجام گرفته است.
روش بررسی
این مطالعه بهصورت مقطعی– تحلیلی در سال 1395 در یک کارخانه ماشینی و 5 کارگاه سنتی تولید آجر در جنوب شرق استان تهران انجام گرفت. کلیه کارکنان کارخانه ماشینی (40 نفر) و 5 کارگاه سنتی (30 نفر) بهصورت سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک کارگران توسط پرسشنامه جمعآوری گردید. پایش فردی گردوغبار کلی قابل استنشاق و سیلیس کریستالی در 2 گروه شغلی تولید آجر و کوره چینی - بستهبندی انجام شد. گروه تولید در کارخانجات سنتی شامل حملکننده خاک، پرسکاری دستی و کمک پرسکار میباشد و در کارخانه ماشینی شامل بخش قالبزنی ماشینی، بارگیری، نظافتچی کوره، راننده تراموا، بنا و ناظر سیلو میباشد. گروه کوره چین و بستهبند قالبهای آجر آمادهشده را درون کوره قرار میدهند و پس از پخته شدن آنها را بستهبندی مینمایند و در بخش تولید آجر دخالتی ندارند.
نمونهبرداری
نمونهبرداری گردوغبار کلی قابل استنشاق و سیلیس کریستالی به روش NIOSH0600 و روش بهینهشده NIOSH7602 توکل و همکاران (17) انجام گرفت. شرایط جوی شامل دمای خشک، دمای تر، رطوبت نسبی، فشار هوا، همزمان با نمونهبرداری فردی در روزهای مختلف کاری به تعداد 4 بار در روز (هر یک ساعت یکبار) اندازهگیری گردید و میانگین دادهها بهعنوان دادههای مدنظر موردسنجش قرار گرفت. نمونهبرداری توسط پمپ نمونهبردار فردی با دبی 7/1 لیتر بر دقیقه با استفاده از سیکلون نایلونی ساخت شرکت SKC و فیلتر میکس سلولز استر 25 میلیمتری با پور سایز 8/0 میکرون ساخت شرکت SKC به مدتزمان 4 ساعت انجام گرفت. قبل از نمونهبرداری فیلترها به مدت 24 ساعت داخل دسیکاتور و سپس با ترازوی با دقت 00001/0 گرم توزین شد. پس از نمونهبرداری دوباره فیلتر به مدت 24 ساعت درون دسیکاتور قرار داده شد و سپس وزن ثانویه فیلتر اندازهگیری شد. فیلترها در هر نوبت اندازهگیری سه بار وزن شدند و میانگین آن تعیین و غلظت گردوغبار کلی قابل استنشاق با استفاده از رابطه 1 محاسبه گردید:
رابطه 1 (18) 103 × 