Ethics code: IR.SSU.SPH.REC.1398.020
Jafari Nodoushan R, Halvani G H, Firouzi F. Identification and Evaluation of Human Errors in Nurses in Different Wards of Yazd Madar Hospital Before and After Proposed Control Strategies Using SHERPA Method in 2019. tkj 2020; 12 (3) :3-13
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1057-fa.html
جعفری ندوشن رضا، حلوانی غلامحسین، فیروزی فرزانه. شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی در پرستاران بخشهای متفاوت بیمارستان مادر یزد قبل و بعد از ارائه راهکارهای کنترلی پیشنهادی با استفاده از روش SHERPA در سال 1397. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1399; 12 (3) :3-13
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1057-fa.html
دانشجوی کارشناسی ارشد ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران ، f.firoozi@gmail.com
متن کامل [PDF 543 kb]
(1072 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2101 مشاهده)
متن کامل: (2559 مشاهده)
شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی در پرستاران بخشهای متفاوت بیمارستان مادر یزد قبل و بعد از ارائه راهکارهای کنترلی پیشنهادی با استفاده از روش SHERPA در سال 1397
رضا جعفری ندوشن[1]، غلامحسین حلوانی[2]، فرزانه فیروزی[3]*
چکیده
مقدمه: با وجود تلاشهای گسترده جهت کاهش خطای انسانی در حوزههای متفاوت شغلی، همچنان اعمال و رفتارهای ناایمن علت اصلی بسیاری از حوادث میباشند. رخداد خطاهای پزشکی در سیستمهای مراقبتهای بهداشتی و درمانی بهعنوان یکی از مهمترین عوامل کاهش کیفیت خدمات در این حوزه در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. ازاینرو این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی انواع خطاهای انسانی در بین پرستاران بیمارستان مادر یزد صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه بهصورت مقطعی و توصیفی-تحلیلی در سال 1397 در بیمارستان مادر یزد صورت گرفت. تمامی وظایف پرستاری در بخشهای زنان، نازایی، اورژانس، مراقبتهای ویژه نوزادان و لقاح خارج از بدن بیمارستان، شناسایی و با استفاده از روش آنالیز سلسله مراتبی وظایف (HTA) به زیر وظایف تقسیم و سپس با استفاده از روش SHERPA مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتهاند.
نتایج: بیشترین تعداد خطاها به ترتیب در بخش زنان (83)، نازایی (75)، اورژانس (53)، مراقبتهای ویژه نوزادان (32) و لقاح خارج از بدن (6) بوده است. بیشترین درصد خطا مربوطه به عملکردی در تمامی بخشها میباشد. کمترین خطا نیز مربوط به خطای انتخاب بود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهند که خطاهای عملکردی سهم عمدهای از خطاها را به خود اختصاص دادهاند که میبایست اولویت راهکارهای کنترلی در هر بخش برای این نوع خطاها در نظر گرفته تا از بروز این نوع خطاها جلوگیری شود. میزان خطاهای شناساییشده بعد از ارائه راهکارهای کنترلی پیشنهادی در تمامی بخشها نشاندهنده این حقیقت بود که میتوان با بهکارگیری این راهکارها به سطوح قابل قبولی از ریسک دست یافت.
واژههای کلیدی: خطای انسانی، بیمارستان، پرستار، SHERPA، راهکارهای کنترلی
مقدمه
انسانها ممکن است دچار اشتباه شوند. هنگامیکه این اشتباهات در محیطهای کاری با حساسیت بالا ایجاد شوند، پیامدهای آنها میتوانند ویرانگر باشند. ریسک خطاهای انسانی را تنها با تأکید بر اینکه خطاهای انسانی ریشه در علم عوامل انسانی دارد میتوان کاهش داد؛ و این بدان معنی است که ما باید محیطهای کاری و رویههای کاری در آنها را با توجه به اعمال انسانی طراحی کنیم. ضرورت این طراحی بهویژه در شرایط بحرانی که اشتباه یا خطای انسانی میتواند به شدیدترین پیامدها منجر شود، قابل بحث است (1). بر اساس بررسیهای صورت گرفته خطای انسانی عامل بیش از 90 درصد حوادث صنایع هستهای، بیش از 80 درصد صنایع شیمیایی، بیش از 75 درصد حوادث دریایی و بیش از 70 درصد حوادث صنایع هوانوردی بوده است (2).
نتایج بررسیها نشان از این دارند که خطای انسانی نتیجه ترکیبی از عوامل متفاوتی مانند عوامل انسانی، عوامل مدیریتی و سازمانی، پیچیدگی، رویههای کاری، شرایط فیزیکی محیط، نظارت، آموزش و طراحی تجهیزات میباشد (3). توجه به اهمیت خطاهای پزشکی از اواخر قرن بیستم بهصورت جدی مطرح و دنبال میشود (4). در حال حاضر موضوع خطا و ریسک بالینی موضوعی است که موردتوجه بسیاری از بخشهای مختلف بهداشت و درمان قرار گرفته و تأثیر اجتماعی زیادی دارد. در یک مقایسه با سایر زمینهها از قبیل هستهای، حملونقل هوایی و دفاع نظامی؛ سیستم مراقبتهای بهداشتی یک سیستم پیچیده از جنبههای متفاوت میباشد (5). مدیریت ریسک در مراقبتهای بهداشتی و درمانی شامل گروهی از اقدامات پیچیده و متفاوت جهت بهبود کیفیت خدمات درمانی و تضمین ایمنی بیمار میباشد (6).
در سالهای اخیر نتایج مطالعات مختلف نشان از این داشتهاند که سطح ایمنی در بخشهای مرتبط با بهداشت و درمان رضایتبخش نیست. موسسه پزشکی آمریکا (Institute of Medicine: IOM) خطای پزشکی را بهعنوان ناتوانی در انجام یک عمل، طبق برنامه ارائهشده یا استفاده از یک برنامه نادرست برای دستیابی به یک هدف خاص معرفی کرده است (7). در تعاریف دیگر اشاره به این شده است که خطاهای پزشکی شامل انحراف از پروتکلها و دستورات پزشکی میباشند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، خطاهای پزشکی حدود 9/1 مورد در روز به ازای هر بیمار است (8). طبق اعلام موسسه پزشکی ایالاتمتحده سالانه 44000 تا 98000 مورد مرگ بر اثر خطاهای پزشکی در این کشور رخ میدهند که این خطاها در جایگاه سوم مهمترین علل مرگومیر قرار داده است (9,10). همچنین یک موسسه پژوهشی دیگر در زمینههای بهداشتی در آمریکا عنوان کرده است که طی سالهای 2004 و 2005 میلادی 34 درصد از بیماران آمریکایی با عواقب خطاهای پزشکی مانند تجویز نادرست دارو، تشخیص و معالجه اشتباه مواجه بودند؛ که این عدد در کشورهایی مانند کانادا 30 درصد، استرالیا 27 درصد، نیوزلند 25 درصد، آلمان 23 درصد و در انگلستان 22 درصد بوده است (11). طبق گزارشهای دپارتمان بهداشت انگلستان خطاهای پزشکی سالانه 850 هزار نفر را وادار بهصرف زمان بیشتری در مراکز درمانی میکند که این خطاها هزینههای فروانی را برای بیمه سلامت ملی تحمیل به بار میآورد (12). طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی از هر 10 بیمار یک نفر تحت تأثیر خطای انسانی قرار میگیرد که این میتواند در آینده نگرانکننده باشد (13).
در زمینه خطاهای پزشکی مطالعات بسیاری صورت گرفته است که به نتایج متفاوتی دست یافتند. در مطالعه ریزک عنوان شده است که خطای پزشکی برای 45 درصد بیماران رخ میدهد که 21 درصد از آنها به عواقب ناگواری منتهی میشوند (14). در مطالعات مربوط به خطای انسانی به فراوانی اشاره بر اهمیت تجزیه و تحلیل عوامل بالقوه رخ داد خطای انسانی جهت جلوگیری از رخداد آنها شده است (15). در مطالعهای که توسط Lane و همکاران به جهت بررسی خطای انسانی در عملیات تجویز دارو با استفاده از روش SHERPA در انگلستان صورت گرفت اشاره به ضرورت اجرای اینگونه مطالعات در سایر بخشها و حرفههای پزشکی با ریسک بالا برای سلامت بیماران دارند (16). در مطالعهای که در ایتالیا صورت گرفت اشاره بر قابلیت و کارایی روش SHERPA جهت بررسی پتانسیل رخداد خطای انسانی شده است (5). SHERPA یکی از قابلقبولترین روشهای بررسی خطای انسانی است که از نظر جامعیت، سرعت و دقت، ثبات، اعتبار نظری، سودمندی، استفاده از منابع و پذیرش درجه اعتبار قابل قبولی دارد (17). با عنایت به مطالب عنوان شده و اهمیت روزافزون خطاها در بخشهای متفاوت بهویژه در بخش بهداشت و درمان، این مطالعه به هدف بررسی خطای انسانی در شغل پرستاری در بیمارستان مادر یزد صورت گرفت.
روش بررسی
این مطالعه که از نوع مقطعی و توصیفی-تحلیلی بود، بیمارستان تخصصی زنان، نازایی و زایمان مادر یزد بهعنوان محل اجرا انتخاب گردید. در بیمارستان مذکور تمامی بخشهایی که پرستاران در آنها مشغول به کار بودند موردبررسی قرار گرفتند. این بخشها عبارت بودند از اورژانس، مراقبهای ویژه نوزادان (NICU) ، زنان، نازایی و لقاح در لولهآزمایش (IVF) بودند. در مجموع تعداد 38 پرستار در این بیمارستان مشغول به کار بودند. شغل پرستاری و انجام امور مربوط به این شغل معیار ورود به این مطالعه بوده است. ازآنجاکه در بخش زایمان شغل پرستاری وجود نداشته و تنها ماما در کنار کادر پزشکی به فعالیت مشغول بوده است لذا این بخش از مطالعه حذف گردید.
با توجه به اینکه اساساً هدف از انجام این مطالعه شناسایی، پیشبینی و کنترل خطاهای انسانی در شغل پرستاری در بخشهای متفاوت بوده است، لذا در بیمارستان مربوطه طی همین مرحله وظایف شغلی حساس پرستاری و تمامی بخشهای شامل پرستار مورد شناسایی قرار گرفتند که بهعنوان وظایف حساس و آسیبپذیر نسبت به خطای انسانی مشخص گردیدند و کار اجرای تکنیک SHERPA در این قسمت صورت گرفت (18).
مراحل اجرای روش SHERPA به قرار زیر هستند:
مرحله اول، آنالیز سلسله مراتبی وظیفه: این فرایند با تجزیه و تحلیل فعالیتهای اجرایی شروع میشود که برای این کار از تکنیک HTA استفاده میشود. این تکنیک در سال 1971 توسط Annet مطرح و سپس توسط سایرین توسعه پیدا کرد، این تکنیک بر روی درک افراد از شغل برای دستیابی به اهداف که میتواند ناشی از اجرای برنامه عملیاتی یا طرح و دستورالعملهایی که برای رسیدن به اهداف تدوین شدهاند، تکیه دارد.
ساختار تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی بهگونهای است که شغل مورد نظر را به جزئیات و مرتبههای لازم برای انجام آن فعالیت تجزیه میسازد. مراحل اجرای تجزیه و تحلیل شغلی سلسله مراتبی به روش HTA در شکل شماره 1 نشان داده شده است (19).
مرحله دوم، طبقهبندی وظایف: هر مرحله از کار از پایینترین سطح آنالیز جهت طبقهبندی خطا بهصورت زیر در نظر گرفته میشود:
اقدام (عمل): شامل کشیدن سوئیچ یا فشار دادن یک دکمه
بازیابی: دریافت اطلاعات از طریق مانیتور یا دستورالعمل، آییننامه
بررسی کردن: هدایت و اداره کردن یکروند بررسی
انتخاب: انتخاب یک راهکار دیگر با توجه به فرمان مسئول بالاتر
تبادل اطلاعات: گفتگو با گروه یا بخشهای دیگر
مرحله سوم، شناسایی خطای انسانی: طبقهبندی مراحل وظیفه موجب هدایت تحلیلگر بهسوی بررسی خطای شغلی با استفاده از طبقهبندی خطای پاییندست میشود.
مرحله چهارم، تحلیل نتایج: بررسی نتایج هر خطا روی سیستم یک مرحله حیاتی بعدی است که نتایج کاربردی جهت خطاهای بحرانی خواهد داشت. لازم است تحلیلگر شرح کاملی از نتایج به همراه شناسایی خطا ارائه نماید.
مرحله پنجم، بازیابی تحلیل: در این مرحله تحلیلگر بایستی بازیابی بالقوه خطاهای شناسایی شده را مشخص نماید. در صورت لزوم مرحلهای از خطای وظیفه بازیابی شود، ابتدا این انجام میشود و سپس وارد مرحله بعدی شود، درصورتیکه مرحلهای برای بازیابی خطا باقی نمانده باشد، میتواند وارد مرحله بعدی شده و این قسمت خاتمه یافته تلقی میگردد.
مرحله ششم، آنالیز احتمال خطا: در مراحل قبل با نتایج و بازیابی آشنا شدیم که تحلیلگر جهت محاسبه میزان احتمال رخداد خطا به آنها احتیاج دارد. یکی از مزایای آنالیز احتمال خطا طبقهبندی گروههای کم، متوسط و زیاد است. درصورتیکه خطا سابقه رخداد نداشته باشد در گروه کم (Low)، درصورتیکه در گذشته گاهی رخ داده باشد در گروه متوسط (Medium) قرار گرفته و اگر بهطور مکرر اتفاق بیافتد در گروه زیاد (High) قرار میگیرد.
مرحله هفتم، آنالیز بحرانی: درصورتیکه نتایج حاصله بحرانی تلقی شوند (منجر به تلفات غیرقابل قبول شود) بایستی این موضوع مد نظر قرار داده شود. در صورتی یک خطا بحرانی تلقی میشود که منجر به یک واقعه شدید شود که اساساً نتایج بحران میتواند باعث خسارت به ساختار صنعت، محصول و یا پرسنل شود. جهت انجام مراحل ششم و هفتم از استاندارد MIL-STD-88213 استفاده شده است. این استاندارد در سال 1984 برای کاربرد در صنایع نظامی آمریکا مطرح شده که در آن دستهبندی خطرات از نظر شدت به چهار دسته فاجعهبار، بحرانی، مرزی و جزئی طبقهبندی شده است. هر چند این استاندارد در ابتدا برای ارزیابی سیستمهای نظامی بکار گرفته میشد ولی امروزه برای طیف وسیعی از صنایع به کار میرود. در ادامه جداول مربوط به این استاندارد ارائه شده است که جدول 1 طبقهبندی شدت ریسک، جدول 2 احتمال وقوع خطر، جدول 3 ماتریس ارزیابی ریسک و در نهایت جدول 4 معیار تصمیمگیری بر اساس شاخص ریسک را نشان میدهند.