Research code: پایان نامه
Ethics code: IR.ACECR.JDM.REC.1401.094
Sadra Abarghouei N, Imenpanah M, Sadri Esfahani A. Investigating the relationship between demographic characteristics, job stress and work ability in nurses: A cross-sectional descriptive study. tkj 2023; 15 (1) :58-66
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1233-fa.html
صدرا ابرقویی ناصر، ایمن پناه محمد، صدری اصفهانی علی. بررسی ارتباط مشخصات دموگرافیک، استرس شغلی و توانایی کار در پرستاران: یک مطالعه توصیفی- مقطعی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1402; 15 (1) :58-66
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1233-fa.html
دانشگاه جامع علمی کاربردی ، nasersadra@yahoo.com
متن کامل [PDF 768 kb]
(296 دریافت)
|
چکیده (HTML) (490 مشاهده)
متن کامل: (569 مشاهده)
بررسی ارتباط مشخصات دموگرافیک، استرس شغلی و توانایی کار در پرستاران: یک مطالعه توصیفی- مقطعی
محمد ایمن پناه1، ناصر صدرا ابرقوئی2، علی صدری اصفهانی3
چکیده
مقدمه: پرستاران نقش مهمی در سلامت جامعه ایفا میکنند. پژوهشهای قبلی میزان استرس شغلی بالایی را در جامعه پرستاران گزارش دادهاند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط مشخصات دموگرافیک و استرس شغلی بر توانایی کار پرستاران انجام شد.
روش بررسی: 408 پرستار در این مطالعه توصیفی- مقطعی شرکت کردند. دادهها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس استرس شغلی پرستاران (NSS) و شاخص توانایی کار (WAI) جمعآوری شدند. جهت تجزیهوتحلیل آماری دادهها از نرمافزار آماری SPSS نسخه 24 و آزمونهای تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و همبستگی پیرسون استفاده شد. سطح معنیداری در مطالعه حاضر کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج: میانگین و انحراف معیار سن پرستاران 1/5 ± 6/33 سال بود. 2/78 درصد شرکتکنندگان (319 پرستار) زن و مابقی مرد بودند. 7/68 درصد از پرستاران ( 280 نفر) متأهل بودند. پرستاران دارای استرس شغلی بالا و توانایی کار ضعیف بودند. بین استرس شغلی و توانایی کار پرستاران ارتباط معنیدار منفی مشاهده شد (001/0P<). سن و سابقه کاری با استرس شغلی ارتباط معنیدار منفی و با توانایی کار ارتباط معنیدار مثبت داشتند. همچنین، پرستاران با تحصیلات بالاتر دارای استرس شغلی پایینتر و توانایی کار بالاتری بودند.
نتیجهگیری: با توجه به تأثیر منفی استرس شغلی بر توانایی کار پرستاران، بهمنظور کاهش میزان استرس شغلی و بهبود توانایی کار پرستاران، پیشنهاد میشود که مدیران ذیربط نسبت به شناسایی و رفع عوامل ایجادکننده استرس جهت حفظ سلامت، بهبود توانایی کار و افزایش بهرهوری پرستاران اقدام نمایند.
واژههای کلیدی: استرس شغلی، توانایی کار، پرستار
مقدمه
استرس نتیجه روانشناختی عدم تعادل بین درک خواستههای بیرونی و منابع داخلی موجود برای برآورده کردن این خواستهها است، که گاهی اوقات فراتر از انتظارات افراد است و توانایی آنها را برای رویارویی با شرایط سخت آزمایش میکند (1, 2). استرس بخشی اجتنابناپذیر از زندگی افراد و یکی از ویژگیهای هر شغلی است (3, 4). بهسختی میتوان کسی را پیدا کرد که استرس شغلی را تجربه نکرده باشد (5). اگرچه برخی از استرسها طبیعی و ضروری هستند، اما اگر استرس شدید ادامه یابد یا تکرار شود و فرد نتواند آن را بهطور مؤثر تحمل کند، پدیدهای منفی تلقی میشود که میتواند منجر به بیماریهای جسمی و اختلالات روانی شود (3, 6).
استرس در محیط کار به استرس شغلی اشاره دارد و در سراسر جهان بهعنوان یک مشکل عمده پرستاران شناختهشده است که میتواند منجر به فرسودگی شغلی، بیماری، تعویض شغل، غیبت از کار، تضعیف روحیه و کاهش کارایی و عملکرد پرستاران شود (2, 7, 8). با توجه به مطالعات انجامشده در کشورهای مختلف، استرس شغلی پرستاران بیشتر در سطوح متوسط تا شدید گزارششده است (2, 9). بالا بودن استرس شغلی معمولاً با افزایش ریسکهای سلامت فیزیکی و ذهنی همراه است (7). پرستاری بهطور ذاتی شغل پراسترسی میباشد زیرا هرگونه اشتباه یا کمکاری از جانب پرستار میتواند منجر به آسیب جدی و یا حتی مرگ بیمار گردد (10). به همین دلیل استرس شغلی در میان پرستاران شیوع بالایی دارد (7).
توانایی کار پرستاران یکی از عواملی است که مستقیماً با استرس پرستاران در ارتباط است. بطوریکه با افزایش استرس شغلی، میزان توانایی کار پرستاران کاهش مییابد (11). توانایی کار یکی از مباحث مطرحشده درزمینهٔ بهرهوری پرستاران هنگام انجام وظایف مرتبط با شغل است (12). توانایی کار شاخصی است که سلامت افراد را در حال حاضر و در آینده با توجه به تواناییهای جسمی و روحی و هویت شغلی آنها ارزیابی میکند و نشان میدهد فرد با توجه به خواستههای شغلی، وضعیت سلامتی و تواناییهای فکری- ذهنی، توانایی انجام کار خود را به بهترین نحو دارد (13).
پرستاران بیشترین تعداد شاغلین در بیمارستانها و مراکز بهداشتی- درمانی را دارند و نقش مهمی در سلامت جامعه ایفا میکنند (14, 15). با توجه به اینکه پژوهشهای قبلی میزان استرس شغلی بالایی را برای جامعه پرستاران گزارش دادهاند (16). لذا در مطالعه حاضر هدف بررسی ارتباط مشخصات دموگرافیک، استرس شغلی با توانایی کار پرستاران میباشد.
روش بررسی
مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود. شرکتکنندگان در مطالعه حاضر، پرستاران شاغل در بیمارستان بزرگ گنجویان دزفول بودند. بهمنظور تعیین حجم نمونه در مطالعه کنونی، با استناد به میزان استرس گزارششده تقریبی در مطالعه یوسفی و همکاران (2021) برابر با 50 درصد در پرستاران، حدود اطمینان 95 درصدی و میزان دقت 05/0 برابر با 380 نفر تعیین شد که در نهایت با احتمال ریزش 10 درصدی به 420 نفر رسید.