Ethics code: IR.SBMU.PHNS.REC.1396.97
Jafari M J, Akhlaghi Pirposhteh E, Ghaffari S. Investigating the effect of heat stress exposure on visual- auditory performances of subjects in laboratory conditions. tkj 2024; 16 (1) :75-89
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1266-fa.html
جعفری محمدجواد، اخلاقی الهام، غفاری سعید. بررسی اثر مواجهه با استرس گرمایی بر عملکرد دیداری شنیداری افراد در شرایط آزمایشگاهی. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1403; 16 (1) :75-89
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1266-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی ، saeedghafary20@gmail.com
متن کامل [PDF 913 kb]
(305 دریافت)
|
چکیده (HTML) (561 مشاهده)
متن کامل: (734 مشاهده)
بررسی اثر مواجهه با استرس گرمایی بر عملکرد دیداری شنیداری افراد در شرایط آزمایشگاهی
محمدجواد جعفری1، الهام اخلاقی پیرپشته2، سعید غفاری3
چکیده
مقدمه: یکی از مهمترین عوامل زیانآور فیزیکی در محیطهای صنعتی روباز و بسته استرس گرمایی میباشد. که میتواند عملکردهای شناختی و ذهنی افراد را تحتالشعاع قرار داده و سبب تشدید سرعت ظهور خستگی، کاهش تمرکز و مهارت و افزایش میزان خطاها شود. لذا پژوهش حاضر به بررسی عملکردهای دیداری شنیداری افراد در مواجهه با سطوح مختلف استرس گرمایی در شرایط آزمایشگاهی پرداخته است.
روش بررسی: این مطالعه بر روی 32 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 20 تا 29 سال که با توجه بهشرط رضایت و داشتن معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند، انجام گرفت. استرس گرمایی محیط در سه سطح شاخص دمای تر گویسان 22،29 و 34 درجه سلسیوس اعمال شد که شاخص دمای تر گویسان 22 درجه سلسیوس بهعنوان شرایط زمینه آزمایشگاهی در نظر گرفته شد. سپس در شرایط آزمایشگاهی مختلف شامل مواجهه با استرس گرمایی موردمطالعه قرار گرفتند. سطح توجه و زمان واکنش آزمودنیها با استفاده از ابزار آزمون بررسی یکپارچه عملکرد دیداری شنیداریIVA (Integrated Visual and Auditory Continues) موردبررسی قرار گرفت. همچنین ضربان قلب افراد نیز بهوسیلهی دستگاه ضربانسنج دیجیتال ثبت گردید. شرکتکنندگان فرم رضایتنامه کتبی، فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سلامت عمومی را تکمیل نمودند.
نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش دمای ترگویسان از 22 تا 34 درجه سلسیوس میزان توجه دیداری و شنیداری بهطور معنیداری کاهش یافت(001/0( p<. زمان واکنش افراد نیز تحت تأثیر استرس گرمایی بهطور معنیداری افزایش پیدا کرده است(001/0( p<..
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که مواجهه با استرس گرمایی عامل مؤثر در زمان واکنش، سطح توجه و ضربان قلب میباشند که میتوانند باعث کاهش دقت در انجام کار شوند. بنابراین توجه به میزان استرس گرمایی در محیطهای کاری نقش بسیار مهمی در بهبود سرعت و عملکرد افراد دارد.
واژههای کلیدی: استرس گرمایی، عملکرد دیداری شنیداری، سطح توجه، زمان واکنش، شرایط آزمایشگاهی
مقدمه
گرمایش جهانی به افزایش غیرمعمول سریع متوسط دمای سطح زمین در طول قرن گذشته اشاره دارد. گزارششده است که میانگین دمای سطح جهانی حدود 1.0 درجه سانتیگراد بین سالهای 1880 تا 2021 افزایشیافته است و میزان افزایش دما در 50 سال گذشته تقریباً دو برابر شده است(1). گرم شدن کره زمین باعث ایجاد چند رویداد آبوهوایی شدید شده است که در میان آنها امواج گرما محیطهای بسیار گرم و مرطوب را به ارمغان میآورد و امواج گرما مکرر، شدیدتر و طولانیتر شدهاند(2). امواج گرمای مکرر فرصت قرار گرفتن در معرض گرما را تا حد زیادی افزایش داده است. گزارششده است که تعداد افرادی که در معرض امواج گرما قرارگرفتهاند بین سالهای 2000 تا 2016 حدود 125 میلیون نفر افزایشیافته است. گاهی اوقات رویدادهای منفرد ممکن است هفتهها طول بکشد و بهطور متوالی رخ دهد و منجر به مرگومیر قابلتوجهی شود. 56000 مرگ در طولموج گرمای 44 روزه در روسیه در سال 2010 گزارش شد(3).
با توجه به شرایط ﺟﻐﺮاﻓﻴﺎﻳﻲ کشور ایران( ﻓﺎﺻﻠﻪ ﻛﻢ از ﺧﻂ اﺳﺘﻮا) و به دلیل وجود فرآیندهای گرمازا در بسیاری از صنایع، گرما یکی از مهمترین عوامل زیانآور فیزیکی محسوب میشود. گرما میتواند آثار منفی بر روی راندمان تولید، میزان آسایش و راحتی، سلامت کارگران، بیماریهای شغلی و حوادث ناشی از کار داشته باشد(4). تنشهای گرمایی در محیطهای گرم هنگامی رخ میدهد که بدن انسان توانایی دفع گرمای اضافی بیرونی (شرایط محیطی) یا گرمای اضافی داخلی(سوختوساز) را نداشته باشد. کار در محیطهای گرم، بدن را در معرض فشار گرمایی قرار میدهد. اعمال این فشار با آثار ذهنی و جسمی مختلفی میتواند همراه باشد. پاسخهای اولیه ذهنی انسان به گرما شامل افزایش تحریکپذیری، عصبانیت، برافروختگی، تغییر در خلقوخوی و افسردگی است. درحالیکه پاسخهای جسمی انسان به گرما شامل افزایش فعالیتهای قلب، تعریق، عدم تعادل آب و الکترولیتها و تغییر در میزان جریان خون سطحی است(5). حاصل ترکیب پاسخهای ذهنی و جسمی انسان به گرما بهصورت کاهش کارآیی، کاهش مهارت انجام کار، تشدید سرعت ظهور خستگی و کاهش تمرکز و درنتیجه افزایش سریع میزان خطاها، نشان داده میشود(6). بر اساس گزارشهای قبلی بیش از 1500 روز کاری ازدسترفته برای کارگران صنایع در اثر مواجهه با استرس گرمایی در محیطهای کاری آمریکا ثبتشده است(7). میزان مرگومیرهای ناشی از گرما در سال 2020 به 15 برابر بیشتر از سال 2001 رسیده است(8).
در شرایط استرس گرمایی از دست دادن آب بدن از طریق تعریق تأثیر منفی بر عملکرد شناختی دارد(9). مطالعات نشان دادهاند که کمآبی بدن باعث افت سطح عملکرد برای تواناییهای بنیادی شناختی از قبیل حافظه کوتاهمدت و حافظه کاری میشود. این افت عملکرد با میزان کمآبی ناشی از تعریق متناسب است. درصورتیکه این کمآبی باعث کاهش دو درصدی وزن بدن شود، افت عملکرد به سطح قابلتوجهی کاهش مییابد(10). استرس گرمایی از جمله عواملی هست که میتواند عملکرد شناختی و رفتاری افراد را ازطریق ایجاد عدم احساس آسایش، خستگی شناختی و آشفتگی و بیهوشی در گرمای زیاد دستخوش تغییرات زیادی نماید. همچنین استرس گرمایی میتواند بر روی عملکرد شناختی بسته به نوع وظیفه شناختی تأثیر بگذارد. بین دمای عمقی بدن و تأثیر استرس گرمایی بر عملکردهای شناختی رابطه مستقیم وجود دارد. اثر تفاوتهای فردی در پاسخ به استرس گرمایی نیز به خوبی مشخص گردیده است(11).
بر اساس نتایج مطالعات گذشته، استرس حرارتی بهعنوان یک عامل زیانآور جهت افت عملکرد شناختی اعم از درک مطلب، حافظه، تمرکز، محاسبات ریاضی، تست ردیابی، زمان واکنش، دریافت و رمزگشایی پیام متنی و عددی، هوشیاری بصری، محاسبات ذهنی، خواندن متن، تست اشکال پنهان و تسلط کلامی شناسایی شدند. همچنین بر اساس نتایج این مطالعات استرس حرارتی بهعنوان یک عامل زیانآور جهت اختلال در عملکردهای شناختی معرفیشده است اما شدت و ضعف نتایج مطالعات به میزان متغیرهای مخدوشکننده از قبیل نوع کار، مدتزمان مواجهه، مهارت و سطح سازش فرد ایفای نقش میکنند بستگی خواهد داشت(12). لذا با توجه به تفاوت در ویژگیها شخصی و شرایط کار این اثرات متفاوت خواهد بود.
یکی از عناصر مهم عملکردهای ذهنی "توجه" میباشد. توجه فرایندی است که شرایط کسب اطلاعات و حفظ عملکرد پایدار در وظایف محوله در زمانهای طولانی را برای فرد فراهم مینمایند. داشتن توجه باعث حفظ هشیاری، توجه انتخابی و متمرکز، پایداری پاسخ و تلاش مستمر باوجود شرایط متغیر محیطی میشود. توجه توانایی شناختی برای تمرکز بر یک کار خاص یا جنبههای خاص آن (توجه پایدار)، تقسیم منابع پردازشی بین وظایف یا جنبههای کار(توجه تقسیمشده) و مهار پاسخهای خودکار است(13). یکی دیگر از عملکردهای ذهنی که در این مطالعه موردبررسی قرارگرفته است، زمان واکنش میباشد. زمان واکنش عبارت است از زمان سپریشده از درک شرایط تا پردازش، در افراد سالم این مدت پاسخ توسط فرد و معمولاً بین 10 تا 12 صدم ثانیه به طول میانجامد(14). در این مطالعه، به بررسی میزان توجه در دو بُعد دیداری و شنیداری و زمان واکنش از طریق آزمون IVA در شرایط زمینه و مواجهه پرداختهشده است. پارامتر توجه میتواند معرف تعداد خطاهای فرد حین انجام آزمون باشد؛ بهطوریکه که هرچه سطح توجه فرد بالاتر باشد، تعداد خطاهای او نیز کاهش مییابد. علاوه بر آن، توجه به موضوعاتی همچون زمان واکنش به پاسخهای صحیح و تغییر سرعت عکسالعمل در پاسخهای صحیح نیز میپردازد(15).
مطالعه Parsonsو همکاران در سال 2019 با هدف بررسی سازگاری با گرما در پرسنل اداری: کاهش خطر، به حداکثر رساندن عملکرد نشان داد که استقرار کوتاهمدت در یک محیط گرم عملیاتی یا آموزشی، مواجهه شدید و انجام وظایف تشریفاتی در طول آبوهوای گرم ممکن است توانایی محافظت از پرسنل را در برابر فشار حرارتی بیشازحد، بهویژه در جاهایی که سازگاری با گرما ناقص است، به چالش بکشد و آثار مرگ باری را به همراه داشته باشد. ناتوانی ارتش در کنترل تنش گرمایی میتواند ارتش را با چالشهای پزشکی، شغلی و لجستیکی مواجه کند که نیازمند طبقهبندی ریسک پویا در طول استرس گرمایی اولیه و بعدی است. لذا توجه به این گروه افراد برای رسیدن به اوج عملکرد فردی میتواند برای موفقیت سازمانی حیاتی باشد(16).
با توجه به مطالب فوق میتوان اینگونه نتیجهگیری نمود که عامل استرسزای استرس گرمایی میتواند افراد را تحت تأثیر قرار داده و عملکردهای شناختی و فیزیکی آنها را تحتالشعاع قرار میدهند. لذا میتوان پیشبینی نمود که مواجهه با این عوامل میتواند بر روی تغییرات عملکرد ذهنی اثر تشدیدی داشته باشد اما به دلایل قانعکنندهای توجه به اثرات تنشهای حرارتی در محیطهای گرم بر تواناییهای شناختی بسیار حائز اهمیت است. درک بهتر عملکردهای شناختی تحت شرایط گرمایی که بازتاب وضعیت سلامت ذهنی انسان است، نه تنها میتواند در تعریف یک حدود مجاز شغلی کمککننده باشد بلکه میتواند در بهبود کیفیت زندگی اجتماعی و همچنین بهبود محیطهای شغلی مؤثر باشد. یک ارتباط مثبت و روشن بین تنشهای حرارتی و رفتارهای ناایمن کارگران نیز وجود دارد. بنابراین جهت افزایش ایمنی در محیطهای کاری، ارزیابی عملکردهای شناختی و سایکوموتور کارگران امری بسیار حیاتی میباشد. همچنین افزایش پیچیدگیهای صنعتی و شغلی در جهان کنونی موجب افزایش بار کار ذهنی تحمیلشده بر اپراتورهای انسانی شده است(12) که به نوبه خود موجب افزایش خطای انسانی میشود. همانطور که در تحقیقات تعاملات جدید تکنولوژی و انسان تمرکز بر روی پیشگیری از خطاهای انسانی بوده است، آنالیز عملکردهای شناختی نیز تحت شرایط پرتنش برای تعیین پارامترهای طراحی محیط کاری بسیار قابلتوجه است زیرا بخش بزرگی از کارهای انجامشده در محیطهای شغلی دارای ماهیتی شناختی است. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر مواجهه با استرس گرمایی بر عملکردهای دیداری شنیداری افراد در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.
روش بررسی
طراحی مطالعه
در این پژوهش توصیفی- تحلیلی اثر مواجهه با استرس گرمایی بر عملکرد دیداری شنیداری دانشجویان29-20 سال در شرایط آزمایشگاهی پرداخته شد. این مطالعه در یک محیط شبیهسازیشده در آزمایشگاه بر روی 32 نفر از دانشجویان پسر مشغول به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. همچنین کلیه آزمایشهای صورت گرفته در این پژوهش در محدوده زمانی صبح 9 الی 12 ظهر انجام گردید. با توجه به اینکه بر اساس مطالعات پیشین پاسخ افراد به استرس گرمایی در سنین مختلف متفاوت است، همهی افراد حاضر در پژوهش در یک بازه سنی قرار داشتند. آزمودنیها طی فراخوان انجامشده توسط محقق و بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. معیارهای ورود به مطالعه نیز قرار گرفتن در محدوده سنی 20 تا 29 سال، عدم معلولیت و نقص در دستان(منظور از نوک انگشتان تا مفصل شانه است)، عدم اعتیاد به مواد مخدر و الکل، عدم ابتلا به دیابت و فشارخون بالا و نداشتن سابقه بیماریهای زمینهای شامل مشکلات تنفسی، اختلالات خواب و سایر بیماریهای تأثیرگذار بر سلامت ماهیچهای و مغزی در نظر گرفته شد. همچنین عدم مصرف داروهای تأثیرگذار بر مقاومت افراد نسبت به گرما مثل آمفتامینها، فنوتیازینها و باربیتوراتها بهعنوان معیارهای ورود به مطالعه در نظر گرفته شد. شرایط خروج از مطالعه عدم تمایل فرد به ادامه همکاری در مطالعه در نظر گرفته شد..
در ادامه سلامتی کلیه افراد قبل از ورود به مطالعه از طریق تکمیل، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ-28) انجام گرفت. این پرسشنامه، یک ابزار سرندی مبتنی بر روش خودگزارشی است که برای تفکیک موارد مبتلا به اختلالهای روانشناختی ساختهشده است و میتواند احتمال وجود یک اختلال روانی را در فرد تعیین کند. در ایران، تقوی در سال 1380 پایایی و اعتبار پرسشنامه سلامت عمومی را بررسی کرد(12). در این پرسشنامه، نمره کل یک فرد از صفر تا 84 متغیر خواهد بود و نمره 22 به بالا بیانگر بیماری است(13). برپایه نتایج بهدستآمده، میانگین و انحراف معیار نمرات پرسشنامه سلامت عمومی افرادی که دارای شرایط ورود به مطالعه 31/4±12/16 به دست آمد. افرادی که نمره بالای 22 گرفتند، واجد شرایط ورود به مطالعه نبودند و حذف گردیدند.
سپس آزمون کوررنگی ایشیهارا انجام گرفت. آزمون ایشیهارا یک آزمون ادراک رنگ برای تشخیص کوررنگی سرخ -سبز است. بهمنظور اطمینان از عدم کوررنگی شرکتکنندگان، از تمامی داوطلبان تست کوررنگی گرفته شد. درصورتیکه افراد در تشخیص رنگ با مشکل مواجهه بودند، از شرکت در آزمون حذف شدند.
در این پژوهش جهت برآورد میزان سوختوساز و برآورد بارکاری آزمودنیها از استاندارد ISO 8996 استفاده شد. طبق این استاندارد، متابولیسم مصرفی برای انجام کار نشسته دستی سبک (انجام آزمونهای شناختی بهوسیله رایانه) که بهصورت نشسته انجام میگرفت4/0 کیلوکالری بر دقیقه در نظر گرفته شد.
پس از انتخاب نهایی افراد واجد شرایط، کلیه آزمونها برای افراد بهطور کامل شرح داده شد و افراد با نحوه انجام آزمایشها آشنا شدند. در این مطالعه اطلاعات دموگرافیک افراد (شامل سن، قد، وزن، مدرک تحصیلی، وضعیت تأهل) با استفاده از کاربرگ خودتنظیم محقق گرداوری شد. از داوطلبان خواسته شد که در یک روز مشخص به محل انجام آزمون مراجعه نمایند. همچنین به ایشان تأکید شد که در شب قبل از آزمایش، خواب کامل هشتساعته داشته باشند و در ساعات قبل از انجام آزمون از نوشیدن چای، قهوه، شکلات و نوشیدنیهای کافئیندار خودداری نمایند. همچنین از داوطلبان خواسته شد تا لباس سبک تابستانی بپوشند. پیش از انجام آزمایشهای موردنظر رضایتنامه کتبی از تمامی شرکتکنندگان گرفته شد، همچنین تمام شرکتکنندگان فرم رضایت موردتائید کمیته اخلاق دانشکده را تکمیل نمودند. سپس تمام افراد با نحوه انجام آزمونهای رایانهای سنجش عملکرد ذهنی و محیط آزمایشگاه آشنا شدند و همچنین محرمانه ماندن اطلاعات از موازین اخلاقی رعایت شده بود.
نمایی از آزمایشگاه و نحوه انجام آزمایش توسط آزمودنیها در شکل 1 نشان دادهشده است. جهت برقراری ارتباط آزمودنیها با پژوهشگر، دستگاه ارتباط داخلی روی میز کار در فاصله 10 سانتیمتری از مانیتور قرارگرفته بود که آزمودنیها میتوانستند در موارد نیاز با فشردن یک دکمه با پژوهشگر ارتباط کلامی برقرار نمایند. همچنین دستگاه دوربین مداربسته در محلی نصب گردیده بود که میتوانست کلیه زوایا را تحت پوشش قرار داده و روی رایانه اتاق کنترل نمایش دهد.
