دوره 6، شماره 1 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1393 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 36-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rajabi H, Forouhar Majd F, Rajabi A, Zeinadini M, Jalilpour Y. Analysis of the effect of hydraulic steering wheel system on decrease in the vibration transmitted to driver’s hand-arm. tkj 2014; 6 (1) :29-36
رجبی حسن، فروهر مجد فرهاد، رجبی عباسعلی، زیندینی محمد، جلیل پور یاسر. بررسی تاثیر سیستم هیدرولیک فرمان خودرو بر کاهش ارتعاش منتقله به دست و بازوی رانندگان. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1393; 6 (1) :29-36

دکترای بهداشت حرفه‌ای، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای‌، دانشکده بهداشت‌، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، forouhar@hlth.mui.ac.ir
مقدمه: ارتعاش بدن بویژه ارتعاش دست‌– بازو، یک فاکتور کلیدی در ایجاد عدم آسایش راننده است که می‌تواند مقدمه ایجاد بیماری‌های شغلی مرتبط و حوادث رانندگی باشد. در این مطالعه تاثیر سیستم هیدرولیک فرمان بر ارتعاشات منتقله ‌به دست و بازوی راننده ‌بررسی شده است. روش بررسی: این مطالعه مقطعی به روش نمونه‌گیری آسان، در دو گروه خودروی کاملاً همسان (15 خودرو با فرمان هیدرولیک و 15 خودرو غیرهیدرولیک) انجام شد. اندازه‌گیری ارتعاش فرمان در سه محور و در سه حالت معین حرکت خودرو با استفاده از دستگاه ارتعاش‌سنج Bruel & Kjaer- 2231 انجام شد. نتایج با کمک نرم‌افزار SPSS ‌ و آزمون‌های تی و آنالیز واریانس دو طرفه تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: محور شتاب موثر برتر در دو نوع خودرو و در سه حالت اندازه‌گیری، محور Y به دست آمد‌. مقایسه نتایج با استاندارد 4 ساعته نشان داد در تمامی موقعیت‌های اندازه‌گیری شده شتاب موثر (rms) کمتر از حدود مجاز مواجهه و حدود است ( 05/0P<) ولی در مقایسه با مقادیر استاندارد 8 و 16 ساعته تعدادی از موقعیت‌ها بیش از حدود مجاز و مراقبت (‌05/0P<) و تعدادی نیز دارای اختلاف معنی‌داری نبودند(‌05/0P≥)‌ آنالیز واریانس دو‌ طرفه نشان داد متغیرهای سیستم فرمان، سرعت و دنده، ‌به تنهایی‌، همزمان و با اثر مشترک بر میزان ارتعاش منتقله به دست‌– بازوی راننده موثرند (‌05/0P<). نتیجه‌گیری: برخلاف ارتعاش تمام بدن که محور برتر شتاب‌، محور Z است، در ارتعاشات فرمان، محور برتر ، محور Y می باشد و فرمان های هیدرولیک می‌توانند به نحو موثری از انتقال ارتعاشات را به دست و بازوی راننده جاوگیری کنند و در خودروهای فاقد فرمان هیدرولیک کاهش ساعات کار می‌تواند به عنوان یک ابزار مدیریتی مفید مد نظر قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل فیزیکی
دریافت: 1393/1/25 | پذیرش: 1393/1/25 | انتشار: 1393/1/25