دوره 12، شماره 4 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1399 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 34-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IRKMUREC.1399.298

Shabanian Z, Gholipour M, Mirzaei M, Amrollahi M, Hasheminejad N. Investigating shift work disorder among workers of Hamadan Glass Factory in 2017. tkj 2021; 12 (4) :24-34
شعبانیان زهره، قلی پور مهران، میرزائی مقدمه، امراللهی محمد، هاشمی نژاد ناصر. بررسی اختلالات نوبت‌کاری در کارگران شاغل در کارخانۀ شیشه همدان در سال 1395. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1399; 12 (4) :24-34

دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، کرمان ، ایران ، naserhasheminejad@gmail.com
مقدمه: نوبت‌کاری یکی از عوامل استرس‌زایی است که بخشی از شاغلین در معرض آن هستند. این مطالعه با هدف بررسی اختلالات نوبت‌کاری در کارگران شاغل در شرکت شیشۀ همدان انجام شد.
روش بررسی: جهت انجام تحقیق تعداد 210 نفر شاغل که تعداد 130 نفر از آن‌ها نوبت‌کار و 80 نفر روزکار بودند انتخاب شدند. در این مطالعه اطلاعات جمعیت شناختی و نوبت‌کاری شامل اختلالات خواب، روحی- روانی، قلبی- عروقی، اسکلتی- عضلانی، گوارشی، رضایت شغلی، تأثیر نوبت‌کاری بر زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی با استفاده از پرسشنامۀ نوبت‌کاری(SOS)  جمع‌آوری شد. سایر اطلاعات نیز از معاینات دوره‌ای شاغلین در همان سال، استخراج شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار آماری SPSS 16 استفاده شد.
نتایج: نتایج مطالعه نشان داد که بین نوبت‌کاری و متغیرها از قبیل اختلالات خواب و ... اختلاف معنادار است. در بررسی تأثیر سن، سابقه کار و تأهل در بروز اختلالات نوبت‌کاری، تأثیر سن با بروز اختلالات اسکلتی عضلانی، بیماری‌های قلبی- عروقی و گوارشی طبق آزمون کروسکالوالیس معنادار و ارتباط سابقۀ کاری با بروز مشکلات اجتماعی نیز طبق آزمون فیشر معنادار بود؛ اما هیچ یک در بروز اختلالات خواب تأثیری نداشتند. در بررسی تأثیر نوبت‌کاری بر زندگی فردی، اجتماعی، خانوادگی و نیز درجه هوشیاری در شیفت‌های صبح، عصر و شب در گروه نوبت‌کار، طبق آزمون کای‌اسکوئر ارتباط در هر سه مورد معنادار بود. بروز حادثه در شیفت شب نسبت به شیفت‌های صبح و عصر بیشتر بود.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه نشان داد که نوبت‌کاری نسبت به روزکاری می‌تواند سبب بروز اختلالات خواب، اختلالات گوارشی، افزایش ریسک ابتلا به دیابت و افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های عفونی و همچنین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی و قلبی- عروقی شده و مشکلات اجتماعی در نوبت‌کاران با سابقه کار زیاد بیشتر از نوبت‌کاران با سابقه کار کم است.
متن کامل [PDF 738 kb]   (491 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2138 مشاهده)
دریافت: 1399/2/12 | پذیرش: 1399/12/24 | انتشار: 1399/12/24