Ethics code: 56839
Torfi Alivi A, Shahraki F, Sardashti Birjandi M R, Khalilipour M M. Consequences modeling and determining of safe distance in the natural gas pressure reduction station using PHAST software
(Case study: Borumi station in Ahvaz). tkj 2023; 15 (1) :37-57
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1221-fa.html
طرفی علیوی احمد، شهرکی فرهاد، سردشتی بیرجندی محمد رضا، خلیلی پور میر محمد. ارزیابی پیامد و تعیین حریم ایمن در ایستگاه تقلیل فشار گاز طبیعی با استفاده از نرمافزار PHAST
(مطالعه موردی: ایستگاه برومی شهر اهواز). فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1402; 15 (1) :37-57
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-1221-fa.html
دانشگاه سیستان و بلوچستان ، m.r_sardashti@eng.usb.ac.ir
چکیده: (1008 مشاهده)
چکیده
مقدمه: ایستگاه تقلیل فشار گاز یکی از مهمترین بخش شبکههای توزیع گاز طبیعی هستند. ارزیابی ریسک در واحدهای عملیاتی روش مناسبی جهت ارزیابی خطرات بوده و نتایج آنها را میتوان جهت مدیریت و تصمیمگیری در خصوص کنترل و کاهش پیامدهای آن بدون نگرانی به کاربرد. بهعبارتیدیگر ارزیابی ریسک شامل فرآیندی است که به مشخص کردن مخاطرات، ارزیابی زیانها و تعیین مشخصات ریسک میپردازد. هدف از مطالعه حاضر مدلسازی حوادث محتمل و متعاقب آن ارزیابی پیامد و تعیین حریم ایمن در ایستگاه تقلیل فشار گاز طبیعی برونشهری واقع در منطقه برومی شهر اهواز با استفاده از نرمافزار PHAST بوده است.
روش بررسی: در این مطالعه با استفاده از نرمافزار PHAST نسخه 22/8 و با استفاده از دادههای فرآیندی ایستگاه تقلیل فشار گاز موردمطالعه نظیر دما، فشار گاز، آنالیز گاز، و دادههای هواشناسی و استفاده از طبقهبندی شرایط جوی پاسکوئیل با تعیین سناریوهای محتمل بر اساس پیشینه موردبررسی تعیین حریم ایمن در این ایستگاه انجام گرفت. برای این مهم 6 سناریو محتمل در کلاسهای جوی انتخابشده به همراه بدترین شرایط ممکن بررسی گردید. ارزیابی پیامدها نیز بر اساس حالتهای مختلف تخلیه گاز، انتشار گاز، آتش فورانی، آتش ناگهانی، انفجار موردبررسی قرار گرفت.
نتایج: بر اساس نتایج بهدستآمده محدودههای با پتانسیل خطر بالا به ترتیب مربوط به نتایج انتشار و انفجار گاز بوده است. همچنین بیشترین محدوده خطر متعلق به سناریوی شماره پنج برای انفجار گاز باکلاس جوی F و شدت موج bar 02068/0 و معادل با 5/358 متر گزارش گردید. در این محدوده با توجه به جدول خسارت ناشی از انفجار با احتمال 95% بدون خسارت جدی 50% شیشه پنجرهها شکسته میشود و بدینجهت میتواند سبب صدمات انسانی گردد. بر این اساس حریم ایمن در این ایستگاه برابر 5/358 متر تعیین گردید.
نتیجهگیری: به سبب عدم مطالعه ارزیابی ریسک در فازهای اولیه و در حین بهرهبرداری مطالعه اخیر نشان میدهد تعیین نقاط ایمن و محدوده با ریسک بالا به همراه اولویت کاهش ریسک بسیار ضروری بوده که در برخی موارد در واحدهای صنعتی مقفول مانده است لذا میتوان نتیجه گرفت که مدلسازی حوادث و ارزیابی پیامد ناشی از آن به همراه تعیین حریم ایمن یکی از فاکتورهای اساسی در سلامت محیط کار پرسنل و عموم مردم محسوب میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی و حوادث ناشی از کار دریافت: 1401/9/25 | پذیرش: 1402/3/16 | انتشار: 1402/3/29
* نشانی نویسنده مسئول: گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شهید نیکبخت، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران |