Aliabadi M, Jahangiri M, Arrassi M, Jalali M. Evaluation of heat stress based on WBGT index and its relationship with physiological parameter of sublingual temperature in bakeries of Arak city. tkj 2014; 6 (1) :48-56
URL:
http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-471-fa.html
علی آبادی محسن، جهانگیری محمد، ارسی مازیار، جلالی مهدی. بررسی استرس گرمایی بر مبنای شاخص WBGT و ارتباط آن با پارامتر فیزیولوژیکی دمای زیرزبانی در کارگران شاغل در نانواییهای شهر اراک. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1393; 6 (1) :48-56
URL: http://tkj.ssu.ac.ir/article-1-471-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی همدان ، m.jalali@umsha.ac.i
چکیده: (10610 مشاهده)
مقدمه: مواجهه با دمای بالا در بین کارگران شاغل در محیطهای گرم از جمله نانواییها شایع بوده و میتواند باعث ایجاد اثرات نامطلوب فیزیولوژیکی متعددی گردد. این مطالعه با هدف تعیین میزان استرس گرمایی و پاسخ فیزیولوژیکی مرتبط با آن در کارگران شاغل در نانواییهای شهر اراک انجام پذیرفت.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی 126 نفر از کارگران شاغل در 63 نانوایی شهر اراک مورد ارزیابی قرار گرفتند. ارزیابی مواجهه کارگران با استرس گرمایی بر مبنای شاخص WBGT در گرمترین نقاط نانوایی و ارزیابی پاسخ فیزیولوژیکی وارده بر بدن شاغلین بر مبنای دمای زیرزبانی انجام پذیرفت. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS16 مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میزان مواجهه کارگران با استرس گرمایی بر مبنای شاخص WBGT و میزان تنش گرمایی کارگران بر مبنای شاخص دمای زیرزبانی به ترتیب در 76% و 48% موارد از حد مجاز توصیه شده کشوری بالاتر تعیین گردید. نتایج نشان داد که اختلاف معناداری بین میزان شاخص WBGT در نانواییهای با پخت تنوری و ماشینی دستی وجود دارد(001/0P<). همچنین اختلاف معناداری نیز بین دمای زیرزبانی افراد شاغل در این دو نوع تکنولوژی پخت مشاهده گردید(001/0P<).
نتیجهگیری: استرس حرارتی و تنش حرارتی ناشی از آن در شاغلین نانواییهای با پخت تنوری نسبت به پخت ماشینی دستی بالاتر تعیین گردید. در نتیجه استفاده از تکنولوژی پخت ماشینی میتواند به عنوان یک راهکار کنترلی مناسب مورد بررسی قرار گیرد. همچنین ارتباط نسبتاً بالای شاخص استرس حرارتی (WBGT) با شاخص فیزیولوژیک دمای زیرزبانی نشاندهنده مناسب بودن این شاخص در ارزیابی استرس گرمای محیطی در نانواییها میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عوامل فیزیکی دریافت: 1393/1/28 | پذیرش: 1393/1/28 | انتشار: 1393/1/28
* نشانی نویسنده مسئول: همدان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، دانشکده بهداشت، گروه مهندسی بهداشت حرفهای، کمیته تحقیقات دانشجویی |