مرکز تحقیقات بیماری های شغلی و طب کار ، alavi@tums.ac.ir
چکیده: (5016 مشاهده)
مقدمه: محیط کار یک محل استراتژیک برای ارتقای سلامت جسمی، اجتماعی و به خصوص روانی است. اختلال در سلامت روان و استرس یا فشار شغلی، هر یک میتوانند موجب آسیبهای فردی و کاهش کارایی سازمانی شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه سلامت روان و فشار شغلی در کارکنان اداری استان قم، طراحی و اجرا شد.
روش بررسی:این مطالعه نوعی بررسی مقطعی بر روی 1500 نفر از کارکنان سازمانهای دولتی استان قم است. روش مطالعه در این مطالعه خوشهای چندمرحلهای است. برای بررسی وضعیت سلامت روان و فشار شغلی از پرسشنامههای GHQ-28 و محتوای شغلی استفاده شده است.
یافتهها: بر اساس نتایج 1/17 درصد کارکنان اداری مورد مطالعه، مشکوک به اختلال در سلامت روان بودند و 8/12 درصد در حیطه جسمانیسازی علایم، 13 درصد در حیطه اضطراب و خواب، 7 درصد در حیطه عملکرد اجتماعی و 16 درصد از نظر افسردگی دچار اختلال بودند. در 28 درصد موارد فشار شغلی کارکنان مورد بررسی بالا، 6/26 درصد غیرفعال، 7/23 درصد فعال و 7/21 درصد پایین بود. اغلب (40 درصد) افرادِ مشکوک به اختلال در سلامت روان، فشار شغلی بالایی داشتند.
نتیجهگیری: نزدیک به یک ششم کارکنان اداری مورد مطالعه مشکوک به اختلال در سلامت روان بودند. اکثر افراد فشار شغلی بالا یا غیرفعال داشتند که هر دو وضعیتهای نامطلوبی به حساب میآیند و افرادی که فشار شغلی کمتری داشتند از سلامت روان بالاتری برخوردار بودند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
طب کار دریافت: 1393/2/13 | پذیرش: 1394/6/27 | انتشار: 1394/6/27
* نشانی نویسنده مسئول: بلوار کشاورز- خیابان 16 آذر- بن بست عنایت- پلاک 1 مرکز تحقیقات بیماریهای شغلی و طب کار |