آسیبپذیری، حساسیت یک سیستم به آسیبهای خارجی یا نقصهای داخلی است. یک سیستم آسیب پذیر، ظرفیت بازیابی سریع پس از شوکها را نداشته و ممکن است قادر به ارائه خدمات در شرایط تغییر یافته نباشد. از اینرو سعی بر آن است با شناسایی نقاط آسیب پذیر سیستم (با استفاده از روش SVA) و با توجه به رویکرد مهندسی تاب آوری نسبت ارتقاء سطح ایمنی یک ایستگاه CGS در برابر بحرانهای صنعتی اقدام نماید.
این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی و کاربردی در یک ایستگاه CGS (مطابق با استاندارد تیپ این ایستگاهها) انجام شد. برای این کار ابتدا قبل از انجام مطالعه نسبت به ترجمه مستندات مربوط به روش ارزیابی SVA اقدام شد. پس از ترجمه فرمها و رفع اشکالات مربوط به ترجمه و اصلاح آنها توسط پنل خبرگان، مراحل مطالعه در 6 فاز جداگانه و براساس تکنیک SVA انجام گرفت. 1- تعیینن میزان جذابیت دارایی 2- تعیین میزان اهمیت دارایی 3- تعیین تأثیر بحرانهای صنعتی بر تجهیزات ایستگاه CGS 4- تعیین میزان مؤثر بودن حفاظها در برابر تهدیدات به صورت کیفی 5- تعیین میزان
آسیب پذیری اجزای ایستگاه در برابر تهدیدات صنعتی محتمل و با توجه به نمره تهدید، اهمیت دارایی و اثربخشی حفاظها 6-تعیین راهکارهایی جهت کاهش میزان آسیب پذیری و ارتقاء سطح تاب آوری.
با توجه به نتایج بدست آمده از مطالعات و تعیین امتیازات جذابیت و اهمیت داراییها، بحرانها، اثربخشی حفاظها و نتیجتاً امتیاز آسیب پذیری داراییها، مشخص گردید. دو بحران صنعتی انفجار و
آتش سوزی و افت فشار گاز نسبت به سایر بحرانهای صنعتی ذکر شده اثرات سوء بیشتری بر ایستگاه، همسایگان و مصرفکنندگان گاز آن ایستگاه می توانند داشته باشد. بر اساس این مطالعه، با اهمیت ترین داراییهای ایستگاه CGS به ترتیب مربوط به Heater، شیرهای ورودی و خروجی و Turbin meter و بزرگترین تهدیدات افت فشار گاز و انفجار و آتش سوزی در ایستگاهها تلقی شد و با عنایتت به اعداد آسیب پذیری، 155 مورد راهکار ارائه گردید.
استفاده از مدل SVA جهت شناسایی نقاط آسیب پذیر ایستگاه CGS و تعریف راهکارهای تاب آوری در سه دوره 1- قبل از بحران (پیشبینی، پیشگیری وآمادگی) 2- حین بحران (مقاومت، پاسخ) 3- پس از بحران (بازیابی و بازسازی، کسب و توسعه تجربه) از ویژگیهای بارز این مطالعه بود. در توضیح نتایج بدست آمده از امتیازات آسیب پذیری ایستگاه CGS شاید بتوان گفت شناسایی بحرانهای محتملل قبل از طراحی ایستگاهها و یا مدیریت تغییر صحیح قبل از تغییر رویکرد براساس سایر الزامات تحمیلی به طراح، تا اندازهی زیادی به طراح در طراحی تاب آور ایستگاه می توانست کمک نماید. در کنارر طراحی، با توجه به قابلیت تعمیر سریع و ارزان ایستگاه، ایجاد چابکی در تعمیرات و بازیابی تأسیسات با ارتقاء آمادگی کارکنان و مردم نیز مفید میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |