دوره 10، شماره 2 - ( فصلنامه علمی تخصصی طب کار یزد 1397 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimian Zo M, Soliemanian A, Rahimi Pordanjani T. The Role of Shift work Tolerance and Job Stress as Predictions of Marital Satisfaction among Mashhad City Firefighters. tkj 2018; 10 (2) :1-9
کریمیان زو مهدی، سلیمانیان علی اکبر، رحیمی پردنجانی طیبه. نقش تحمل نوبتکاری و استرس شغلی به عنوان پیش‌بین‌های رضایت زناشویی آتش‌نشانان شهر مشهد. فصلنامه علمی تخصصی طب کار. 1397; 10 (2) :1-9

دانشگاه بجنورد ، soliemanian@gmail.com

مقدمه: رضایت زناشویی یکی از مهمترین شاخص­های رضایت از زندگی است که بر سلامت روان و میزان رضایت از زندگی زوجین تأثیر می­گذارد. بنابراین شناسایی عوامل مؤثر بر رضایت زناشویی ضروری می­باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تحمل نوبت­کاری و استرس شغلی به عنوان پیش بین­های رضایت زناشویی آتش نشانان شهر مشهد می­باشد.
روش­ بررسی: در این پژوهش توصیفی- همبستگی، جامعه آماری کلیه آتش­نشانان متأهل شهر مشهد در سال 1395 (780 نفر) بودند. نمونه پژوهش 258 آتش­نشان بودند که با استفاده از روش نمونه­گیری چند مرحله­ای، انتخاب شدند. شرکت کنندگان با استفاده از پرسشنامه­های زمینه یابی نوبتکاران (بارتون و همکاران، 1995)، استرس شغلی رایس، 1992) و رضایت زناشویی (اُلسون، 1989) مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده­ها، از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با روش مرحله ای با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.
نتایج: یافته­ها نشان داد، ضریب همبستگی تحمل نوبت­کاری (629/0 =r) و استرس شغلی (695/0- =r) با رضایت زناشویی معنی دار می­باشد (0001/0< P). تحلیل رگرسیون با روش مرحله ای نشان داد که به ترتیب متغیر­های استرس شغلی و تحمل نوبت­کاری می­توانند رضایت زناشویی آتش­نشانان را پیش بینی کنند (514/0R2=، 0001/0>P).
نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر اهمیت استرس شغلی و تحمل نوبتکاری را به عنوان پیش بین­های رضایت زناشویی آتش نشانان نشان داد. بنابراین توصیه می­شود با فراهم ساختن شرایط لازم برای کاهش استرس شغلی و افزایش تحمل نوبتکاری آتش نشانان، رضایت زناشویی و به دنبال آن کارایی و احساس رضایت از زندگی آنان افزایش یابد.

متن کامل [PDF 684 kb]   (1013 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1137 مشاهده)
دریافت: 1396/8/12 | انتشار: 1397/8/24